default-image

Ιεράπετρα: Αναπτυξιακό εργαλείο το BIC Κρήτης

Κρήτη
Ιεράπετρα: Αναπτυξιακό εργαλείο το BIC Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης παρουσιάστηκε επίσημα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας στην οδό Φιλοθέου Α'. Θα συμμετέχει ως πλήρες μέλος του δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Επιχειρήσεων και Καινοτομίας που ίδρυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη την αναπτυξιακή και κοινωνική του διάσταση, καθώς και το διεθνή χαρακτήρα του δικτύου.

Αποστολή του είναι η συμμετοχή, η προώθηση και η εκτέλεση στην Ελλάδα, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αναπτυσσόμενες καθώς και άλλες χώρες αναπτυξιακών, ερευνητικών ή άλλων Προγραμμάτων της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων κρατικών ή διακρατικών ή διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο των εργασιών ενός κέντρου ανάπτυξης καινοτομικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο του σκοπού της εταιρείας εντάσσεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μέσω της τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, αφενός στις υπό ίδρυση και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης, του τομέα παροχής υπηρεσιών, του τουρισμού, κ.λπ., και αφετέρου των υφιστάμενων επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών, που επιθυμούν να αναδιοργανωθούν, με την παροχή ενός πλήρους φάσματος συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ειδικότερα και σε συνδυασμό με την ως άνω αποστολή.

Το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς υφιστάμενες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες, όπως:

• Κατάρτιση Επιχειρηματικών Σχεδίων.

• Διαγνωστικές Μελέτες-Αναλύσεις.

• Μελέτες Επενδυτικών Προγραμμάτων.

• Μελέτες Βιωσιμότητας.

• Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός.

• Οργάνωση clusters αγροτικών επιχειρήσεων (κυρίως εξαγωγικών).

• Διαρθρωτικές μελέτες.

• Κλαδικές μελέτες.

• Σχέδια Marketing.

• Πρόσβαση σε Πηγές Χρηματοδότησης.

• Πρόσβαση σε Ξένες Αγορές και Αναζήτηση Εταίρων στο Διεθνή Χώρο.

• Μεταφορά Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας.

• Συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα.

• Οργάνωση και καθοδήγηση νέων επιχειρήσεων.

• Κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών,  επαγγελματιών και προσωπικού επιχειρήσεων.

• Παρακολούθηση υλοποίησης επενδυτικών έργων.

• Υλοποίηση μελετών ευρωπαϊκών έργων.

• Πληροφόρηση - Καθοδήγηση για εξειδικευμένα επιχειρηματικά θέματα.

• Ταυτότητα & χαρακτηριστικά.

Η ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και η νομική μορφή του φορέα είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ενώ η γενικότερη διάρθρωσή του, καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του έχουν «δημόσιο» και μη κερδοσκοπικό "non profit" χαρακτήρα. Η περιοχή δράσης του είναι η περιφέρεια Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην επωνυμία του, ως Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Κρήτης.

Ίδρυση φορέα

Το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης ή "BIC Κρήτης" ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014. Δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα του νησιού. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας. Μεταξύ των φορέων-μελών που αποτελούν τους εταίρους αυτής της πρωτοβουλίας είναι:

• Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

• Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.

• Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ).

• Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

• Το Επιμελητήριο Λασιθίου.

• Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

• Το Δίκτυο των BICs.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

«Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι κοντά στα κοινωνικά προβλήματα σ' αυτήν την ευαίσθητη ομάδα των αγροτών μας, που θα έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στο Κέντρο. Παραχωρήσαμε για το σκοπό αυτό και αυτό το κτήριο, που είναι ένα κόσμημα πραγματικά, είναι πιστοποιημένο και μπορεί να φιλοξενεί τέτοιες δράσεις», μας είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος.

Από την παρουσίαση του Κέντρου

Ο κ. Δημήτρης Καραχάλιος, εντεταλμένος σύμβουλος του BIC Κρήτης, θα ασχοληθεί με τον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των σχέσεων της επιχείρησης με τον έξω κόσμο.

«Είμαστε ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Καταθέσαμε ήδη το πρώτο μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα με Leader την Περιφέρεια Κρήτης. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την κοινωνική μέριμνα και πώς οι τοπικοί φορείς θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις», μας είπε ο κ. Καραχάλιος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελος Καπετανάκης μάς είπε ότι «το ΤΕΙ Κρήτης είναι μέτοχος στην επιχείρηση και ελπίζουμε να αποδειχθεί ότι θα έχουμε δημιουργικό ρόλο στη συγκρότηση του φορέα και στη διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων που αναφέρθηκαν από τα ιδρυτικά-μέλη του BIC Κρήτης».

Ο κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, διευθύνων σύμβουλος του BIC Κρήτης, δήλωσε ότι «η ιδέα ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο. Προσπαθήσαμε να φέρουμε την έδρα του Κέντρου στην Ιεράπετρα και μετά να ανοίξουμε παραρτήματα σε ολόκληρη την Κρήτη. Χρειάζεται πολλή δουλειά, μεθοδολογία και επικοινωνία με τους ίδιους τους αγρότες τώρα στην αρχή».

Η κ. Ελίνα Βασσάλου από τη Γενική Διεύθυνση του BIC Κρήτης σημείωσε: «Έχουμε αναλάβει τον προγραμματισμό και την οργάνωση του φορέα. Είμαστε εδώ καθημερινά και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και να ακούσουμε τα επιχειρηματικά σχέδια των αγροτών, αλλά και των λοιπών επιχειρηματιών από τον τουρισμό και τη βιομηχανία. Θέλουμε να προωθήσουμε και να επιβραβεύσουμε την καινοτομία».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εναλλακτικών Καλλιεργειών κ. Στάθης Κορνάρος είπε ότι «είναι ένα θετικό εργαλείο, και απομένει σε εμάς τους αγρότες να δούμε πώς θα το χρησιμοποιήσουμε».

Θ. Καλαντζάκης: «Δυνατό όπλο για την περιοχή»

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του αναπτυξιακού αυτού εργαλείου, που θα έχει έδρα την Ιεράπετρα.

«Πιστεύω ότι θα βοηθήσει την Ιεράπετρα γενικότερα. Θα συνεργαστούμε μαζί του. Θα είμαστε δίπλα του μαζί με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ιδρυθεί στην πόλη μας. Έτσι θα έχουμε ένα δυνατό "όπλο" στα χέρια μας για να στηρίξουμε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο κ. Καλαντζάκης και πίεσε ασφυκτικά τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελο Καπετανάκη, ζητώντας του να αγωνιστεί και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το νέο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Ο κ. Καπετανάκης, χωρίς να αποκλείσει τίποτε, εκτίμησε, μετά και από τις σχετικές συζητήσεις που έχει κάνει με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ότι το υπουργείο δεν έχει ούτε ένα ευρώ να διαθέσει για το άνοιγμα νέων τμημάτων. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι το θέμα παραπέμπεται στις... καλένδες από τον κ. Λοβέρδο, γιατί ούτε 2 εκατ. ευρώ υπάρχουν για εργαστήρια, ούτε μόνιμοι και επικουρικοί καθηγητές, και φυσικά ούτε υπαλληλικό προσωπικό.

«Τα χρήματα που μας έχουν εγκρίνει φέτος φτάνουν για τα υπάρχοντα χρήματα του ΤΕΙ μέχρι το Μάιο. Δε φτάνουν δηλαδή να τελειώσουμε το ακαδημαϊκό έτος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, εκφράζοντας παράλληλα και την επιθυμία του το υπό κατάργηση Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας να παρατείνει τη λειτουργία του.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιάκης είπε: «Δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς σε μια τέτοια καινοτόμα δράση, που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα τα τελευταία 30 χρόνια ύδατα στον πρωτογενή τομέα. Είναι το τρίτο κέντρο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης».

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News