default-image

Από τις 15/11 οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οικονομία
Από τις 15/11 οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο η παρουσίαση του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό ιστό κοινωνικής ασφάλειας για το σύνολο των συμπολιτών μας που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και, ιδιαίτερα, στις πιο ακραίες και επώδυνες μορφές της.

Στόχος του προγράμματος, που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβασή τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη τους.

Η δράση ξεκινά πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν 13 δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός και οι οποίοι είναι οι εξής:

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο η παρουσίαση του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος.

1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Δράμας

2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Έδεσσας

3. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Γρεβενών

4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννίνων

5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας

6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Λευκάδας

7. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

8. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκίδας

9. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Καλλιθέας

10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης

11. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Σάμου

12. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου

13. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου

Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μπορούν από τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.

Χαιρετισμός πρωθυπουργού

Ως την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε από το Ζάππειο, όπου και παρουσιάστηκε η νέα αυτή κοινωνική πολιτική που θα ξεκινήσει στη χώρα μας μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που εφαρμόζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής προστασίας των πιο αδύναμων και επανένταξης για όσους κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. Η κυβέρνηση έχει την τόλμη να βάλει μπροστά αδιανόητα μέχρι σήμερα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση μετατρέπουν την Ελλάδα σε σύγχρονη και φυσιολογική χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στην καθολική ανάπτυξη του μέτρου θα ωφεληθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 7% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 700.000 πολίτες.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έγινε το εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά τώρα βγαίνουμε από την κρίση και οργανώνουμε την Ελλάδα χωρίς την τρόικα. Κάποιοι όμως στεναχωριούνται που η Ελλάδα αλλάζει κεφάλαιο».

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος», είπε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Πρόκειται», συνέχισε, «για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».

Τι δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βιώνει την απειλή μιας μεγάλης ιστορικής παλινδρόμησης.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η αλληλοτροφοδοτούμενη χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίστηκε από την αρχή ολιστικά και διαρθρωτικά.

Το μεγάλο στοίχημα  για την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά για τη χώρα μας, είναι εάν και με ποιο τρόπο θα μετεξελιχτεί το κοινωνικό κράτος ώστε να καταστεί αποτελεσματικό και βιώσιμο.

Στην Ελλάδα, τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που προκλήθηκαν από την μεγάλη , διεθνής και παρατεταμένη στη χώρα μας ύφεση που ξεκίνησε το 2008, πλήττουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Η οικονομική ανάκαμψη και η προοπτική της ανάπτυξης που είναι μπροστά μας, δεν θα ανατρέψουν γρήγορα τις επιπτώσεις της κρίσης, τις νέες μορφές φτώχειας και τις νέες ανισότητες.

Αντίθετα, αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να επιβαρύνουν τους πλέον αδυνάμους για σημαντικό ακόμα χρονικό διάστημα.

Για αυτό, παράλληλα με την παραγωγική και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση της χώρας απαιτείται αποτελεσματική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Κοινωνικής Συνοχής, αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

?      Η ανάληψη συνευθύνης από την Κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και την Κοινωνία των Πολιτών.

?      Η οικοδόμηση συνεκτικής σχέσης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.

?      Η βιώσιμη μεταρρύθμιση των θεσμών που συγκροτούν το Κοινωνικό Κράτος.

Το κοινωνικό κράτος, δεν μπορεί να είναι στατικό, οφείλει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί κάθε φορά στο ρόλο του.

Πολλοί επιμένουν στη συντήρηση του συστήματος ως έχει, ακόμη και όταν είναι πασιφανές ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές ανάγκες, υποσχόμενοι μάλιστα και μεγέθυνση των παροχών με πολυσέλιδους καταλόγους υποσχέσεων, χωρίς να καταθέτουν πρόταση για την οικονομία που θα στηρίζει αυτές τις παροχές.

Στον αντίποδα, κάποιοι άλλοι , επιμένουν στις οριζόντιες μειώσεις των κοινωνικών δαπανών με την κατάργηση δράσεων και προγραμμάτων και με τυφλή εξοικονόμηση πόρων.

Και οι δύο απόψεις είναι βαθιά συντηρητικές, λαϊκίστικες και αναποτελεσματικές. Ποντάρουν, η μια στο θυμικό των πολιτών που βιώνουν τα δύσκολα και η άλλη στην λογιστική ρύθμιση της απόλυτης ανταπόδοσης, χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό.

Η ανάδειξη και προώθηση της εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνης πρότασης για την βιώσιμη μεταρρύθμιση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι χρέος μας.

Η Οικονομική ανάκαμψη και η Κοινωνική πρόοδος είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος

Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος είναι πηγή ανάπτυξης και η οικονομική ανάπτυξη διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους.

Γι' αυτό πρέπει να μεταρρυθμίζεται, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας τους πόρους, με προτεραιότητες και διαφάνεια.

Η προσέγγιση αυτή δεν υπαγορεύεται μόνο, από την εθνική ανάγκη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας αλλά και από την κοινωνική ανάγκη, να πετύχουμε την ανάκαμψη της κοινωνίας.

Επιμένουμε, στο πλαίσιο αυτό και προωθούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, τη μεταρρύθμιση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής προστασίας και της πρόνοιας, που εντάσσεται πλέον σε ενιαίο σχεδιασμό και με το συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει τον πρώτο πυλώνα πολιτικής κοινωνικής συνοχής για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, των νέων ανισοτήτων και την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Ο δεύτερος πυλώνας κοινωνικής συνοχής έχει ως βάση την στήριξη της οικογένειας και του παιδιού που βιώνουν το φάσμα της σχετικής φτώχειας, σήμερα το 30% περίπου του πληθυσμού.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την στήριξη των ατόμων με αναπηρία και ακολουθούν ειδικές και στοχευμένες πολιτικές και δράσεις.

Τα προβλήματα που βιώνουν οι συμπολίτες μας, που βρίσκονται στο φάσμα της ακραίας φτώχιας είναι πολλαπλά, σύνθετα και δεν αντιμετωπίζονται μ΄ ένα απλό επίδομα.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προκειμένου να είναι αποτελεσματικό, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί μέσω ενός σύγχρονου θεσμού Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας που περιλαμβάνει πέντε Κοινωνικές Καινοτομίες:

1.Για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα»:

Εξετάζεται η πραγματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του αιτούντα, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και μάλιστα στον τρέχοντα χρόνο.

2. Ο έλεγχος των κριτηρίων ένταξης γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά με διασταύρωση όλων των στοιχείων της αίτησης - δήλωσης, ενώ διεξάγεται Κοινωνική Έρευνα όπου αυτή κριθεί απαραίτητη.

3. Η ένταξη στο πρόγραμμα αποτελεί μια σύμβαση αμοιβαιότητας της πολιτείας με τον δικαιούχο που προβλέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.  

Εκτός από την οριζόντια παρέμβαση της οικονομικής ενίσχυσης και την παροχή υπηρεσιών, εκπονείται και ατομικό σχέδιο ένταξης ή επανένταξης.

4. Συνέργεια και Διασύνδεση με άλλα Προγράμματα

Συνέργεια Κοινωνικής Προστασίας και προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας.

Διασύνδεση με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, για επισιτιστική και υλική βοήθεια στους δικαιούχους του ΕΕΕ.

5. Κοινωνική Σύμπραξη

Αποτελεί την οριζόντια συνεργασία Δημοσίου-Αυτοδιοίκησης-Εκκλησίας και Κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της φτώχιας και την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» σε κάθε Δήμο.

Κυρίες και κύριοι,

Επιδιώκουμε το καλύτερο, στηρίζουμε τους αδύναμους, με απόλυτο σεβασμό στον φορολογούμενο πολίτη,

στόχος μας είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων για όλους, ώστε να ζήσουμε το αύριο χωρίς εξαρτήσεις και προνοιακές παροχές.

Σας ευχαριστώ».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βρούτση:

«Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας.

Για την κυβέρνηση, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ιδιαίτερη στιγμή για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, καθώς και για το σύστημα κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.

Αλλά, επιτρέψτε μου να το πω, ιδιαίτερη στιγμή και για μένα τον ίδιο.

Γιατί, εκτός από την τιμή να προΐσταμαι ενός τόσο σημαντικού και κρίσιμου υπουργείου, έχω και τη χαρά επί της δικής μου θητείας να καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μια σπουδαία κοινωνική μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά και θεμελιωδώς όλα όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας.

Μια ριζική τομή που εναρμονίζει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό ιστό κοινωνικής ασφάλειας για το σύνολο των συμπολιτών μας που είναι αντιμέτωποι με τα δεινά της φτώχειας και, ιδιαίτερα, τις πιο ακραίες και επώδυνες μορφές της.

Για έναν καινοτόμο θεσμό που θα αποτελέσει τον πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο.

Σήμερα παρουσιάζουμε την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - την ονομάσαμε "Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα" - σε 13 Δήμους της χώρας.

Τα συμπεράσματα από την υλοποίησή του θα αποτελέσουν οδηγό για την επέκταση, το συντομότερο δυνατό, της εφαρμογής του στο σύνολο της χώρας.

Και έτσι, στην πλήρη εφαρμογή του ως κεντρική κοινωνική παρέμβαση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να καλύψει το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 700.000 άτομα.

Κυρίες και κύριοι,

Η κρίση που βιώσαμε αυτά τα χρόνια, μεταξύ των πολλών επώδυνων και δραματικών επιπτώσεων σε όλα τα επίπεδα, είχε και μια άλλη παράπλευρη συνέπεια.

Ανέδειξε την ανεπάρκεια - θα έλεγα τη "γύμνια" - του παλαιού κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο προϋπάρχουσες στρεβλώσεις, κενά και αντιφάσεις στην οργάνωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.

Απέδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο, αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζαμε ή υποψιαζόμαστε.

Ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα λειτουργούσε συχνά με πελατειακή λογική και ήταν ατελές, διάτρητο και αναποτελεσματικό.

Αναποτελεσματικό και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, παρότι οι κοινωνικές δαπάνες τα τελευταία πριν την κρίση χρόνια κυμαίνονταν σε επίπεδα κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, η επίδραση τους εντούτοις στη μείωση της φτώχειας ήταν μικρή.

Στην Ελλάδα μείωναν τη φτώχεια κατά περίπου 2-3 μονάδες, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά μέσο όρο 8-9 μονάδες, σε κάποιες μάλιστα έφταναν και τις 12 μονάδες.

Έτσι, οι πολύτιμοι κοινωνικοί πόροι δεν πήγαιναν σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη.

Κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, στην Ελλάδα "πετάγαμε το νερό στη θάλασσα".

Η ανεπάρκεια του συστήματος κοινωνικής προστασίας, μάλιστα, φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος και με ελάχιστους πόρους.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση δημιούργησε νέα, πιο οξυμένα και σύνθετα κοινωνικά προβλήματα. Φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Προβλήματα που απαιτούν λύσεις νέου τύπου.

Σε όλες αυτές, λοιπόν, τις προκλήσεις - και του χθες και του σήμερα - έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχε δημιουργηθεί τέτοιος θεσμός.

Ίσως δεν υπήρχε η απαιτούμενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Ίσως, η αποσπασματικότητα και το χαοτικό σύστημα των διαφόρων προνοιακών επιδομάτων να βόλευε κάποιους.

Σίγουρα, όμως η όποια προσπάθεια εξορθολογισμού προσέκρουε στην ανεπάρκεια του διοικητικού μηχανισμού να ξεχωρίσει - με αδιάβλητο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο - ποιοι πραγματικά είναι οι δικαιούχοι.

Ποιοι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Υπάρχει και πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Υπάρχει και ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικής αποτύπωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της περιουσίας των πολιτών, που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Υπάρχει μια πολύ πιο αποτελεσματική - σε σχέση με παλαιότερα - οικονομική και κοινωνική διοίκηση.

Υπάρχει η αναβαθμισμένη ΗΔΙΚΑ που θα αναλάβει σημαντικό μέρος όλης της διαχειριστικής προσπάθειας.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι η υλοποίηση του μεγαλύτερου κοινωνικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας - του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων - έγινε εφικτή με απόλυτα διαφανή, αντικειμενικό και ελεγχόμενο τρόπο, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής του ειδικού εντύπου Α21 και του ελέγχου των ΑΜΚΑ.

Υπ' αυτή την έννοια, η εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια κατάκτηση και ένα επίτευγμα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής.

Της προόδου και του εξορθολογισμού που έχει συντελεστεί σταδιακά αυτά τα τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα των οργανωμένων μεταρρυθμίσεων και του "νοικοκυρέματος" σε όλα τα επίπεδα.

Κυρίες και κύριοι,

Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Επιλέχθηκαν δεκατρείς (13) Δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός.

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια επιλογής που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση κάθε Δήμου, την αντιπροσωπευτικότητά του σε επίπεδο Περιφέρειας και, κυρίως, τη δυνατότητα που μας παρέχει ώστε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη γενικευμένη εφαρμογή του θεσμού αμέσως μετά.

Από την πρώτη στιγμή σύμμαχοί μας στην προσπάθεια αυτή ήταν οι δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και φυσικά οι περιφερειάρχες.

Τους καλούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το θεσμό του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος.

Να συμμετάσχουν ενεργά στην υλοποίησή του, για να εξαχθούν χρήσιμα και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, ώστε να βελτιωθεί ο νέος αυτός θεσμός ακόμη περισσότερο.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι παροχές του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος δεν περιορίζονται απλώς σε ένα επίδομα.

Δεν είναι κάποιες ακόμη εισοδηματικές ενισχύσεις.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο "κοινωνικό πακέτο υπηρεσιών" που διασφαλίζει ότι κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θα διολισθήσει στα όρια της ακραίας φτώχειας.

Θα υπάρχει καταρχήν οικονομική στήριξη για την εξασφάλιση ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης.

Αλλά θα υπάρχει και ευρύτερη κοινωνική στήριξη, με την πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών και, κυρίως, συμμετοχή σε δράσεις ενεργοποίησης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης και ενεργοποίησης, γιατί θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να αποτελεί μια πραγματική κοινωνική ασπίδα.

Και να αποφύγουμε φαινόμενα εγκλωβισμού και παθητικοποίησης που είχαν παρατηρηθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κάποια σχήματα εγγυημένου εισοδήματος κινδύνευσαν να λειτουργήσουν ως "παγίδες φτώχειας".

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα, επίσης, να δώσω έμφαση είναι ότι στην "ομπρέλα" του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι αποτελούν ίσως την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα που έχει ανάγκη την προστασία μας.

Τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία και οι παράμετροι υλοποίησης του προγράμματος αναλύονται εκτενέστερα στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί για αυτό το σκοπό και θα παρουσιαστούν από τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου.

Επισημαίνω και πάλι ότι η πιλοτική εφαρμογή θα μας δώσει την δυνατότητα να δούμε κατά την υλοποίηση του προγράμματος ενδεχόμενες αδυναμίες και δύσκολα σημεία, έτσι ώστε αμέσως μετά να εφαρμοστεί πλέον σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Γιατί όπως ανέφερα στην αρχή της εισήγησής μου, έχουμε την πεποίθηση και την πολιτική βούληση, ώστε το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα να αποτελέσει το βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο.

Κυρίες και κύριοι,

Η εισαγωγή του θεσμού του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια μικρή "επανάσταση".

Μια από τις πολλές μικρές επαναστάσεις που έχουν συντελεστεί αυτά τα δύο χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι αν η κρίση δεν είχε οδηγήσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας στα όρια του, αναδεικνύοντας με τον πιο επώδυνο τρόπο τις χτυπητές αδυναμίες και μειονεξίες του, ίσως να μην είχαμε ποτέ ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι εδώ έχουμε ένα παράδειγμα για το πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Ευκαιρίες να δούμε ξανά από την αρχή τι έχουμε κάνει λάθος σε αυτή τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Πώς είναι οργανωμένη η οικονομία μας, τι παράγουμε και πώς, ποιοι είναι και πώς δουλεύουν οι θεσμοί μας σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Να πάρουμε παραδείγματα από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, να αντλήσουμε διδάγματα και απο τις δικές τους εμπειρίες.

Να ανανεώσουμε και να εμπλουτίσουμε τους θεσμούς μας.

Με δυο λόγια, να γίνουμε επιτέλους μια "κανονική" ευρωπαϊκή χώρα.

Εκεί ακριβώς στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις.

Και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί τη πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει δει αυτός ο τόπος.

Μέσω αυτού του νέου θεσμού, υφαίνουμε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ορθή στόχευση, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας, μια κοινωνική ασπίδα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Οικοδομούμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.

Έχοντας υπόψη ότι η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και προϋπόθεση της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και της οριστικής εξόδου από την κρίση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News