Οικονομία

Β. Κονστάνσιου: Λέει όχι στο ενδεχόμενο νέας ύφεσης

Ερωτηθείς, από το Europolitics, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιου αν υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης στην ευρωζώνη - με αφορμή το γεγονός ότι το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics σημείωσε ότι «τρίτη ύφεση απειλεί την Ευρώπη», και ότι, ενώ οι προειδοποιήσεις αυτού του είδους πολλαπλασιάζονται, οι ευρωπαϊκές Αρχές δε συμμερίζονται αυτήν την άποψη - απέρριψε την ιδέα αυτή και επέμεινε στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της «ισχνής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, το έντυπο επιμένει ότι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια τρίτη ύφεση είναι πολλοί, ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ΔΝΤ πρόσφατα είχε σημειώσει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναβρεθεί «σε κόκκινο συναγερμό». Ειδικότερα, στις "Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", που δημοσιεύτηκαν την 7η Οκτωβρίου, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το ποσοστό κινδύνου να βιώσει ξανά ύφεση η ευρωζώνη είναι 40%, ενώ στο ίδιο επίπεδο κινείται και η πιθανότητα δημιουργίας αποπληθωρισμού.

Από την πλευρά του, αναφέρει το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα Οικονομίας του Λευκού Οίκου δήλωσε την 30ή Σεπτεμβρίου ότι η Ευρωπαϊκή Ευρώπη θα αποτελέσει πιθανότατα τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τους.

Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard and Poor's πληροφόρησε τους επενδυτές για το «υψηλό ρίσκο» μιας τρίτης ύφεσης στην Ευρώπη και για την απειλή αποπληθωρισμού στην περιοχή.

Σχόλια