default-image

Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και τις επιστροφές φόρων

Κρήτη
Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και τις επιστροφές φόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμψηφισμός χρεών με την... κατάρα του ΕΝΦΙΑ, αφού, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, «τιμωρούνται» ακόμη και οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν στην εφορία ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να εισπράξουν από το κράτος την... τελική επιστροφή χρημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην εισπράττουν ούτε ευρώ ως επιστροφή φόρου, αλλά να είναι και «χρεώστες», ενώ όσοι είχαν την... τύχη να εισπράξουν λίγα ευρώ, μετά από συμψηφισμό, στάθηκαν άτυχοι λόγω έλλειψης χαρτιού στην εφορία του Ηρακλείου!

Όπως αποκαλύπτει η "ΚΡΗΤΗ TV", στις επιστροφές φόρου γίνεται συμψηφισμός χρεών με το συνολικό οφειλόμενο ποσό του ΕΝΦΙΑ, την ώρα μάλιστα που το κράτος διευκολύνει τους φορολογούμενους μέσω δόσεων, με την τελευταία να λήγει στις 28/02/2015.

Με φόντο την αγανάκτηση των πολιτών, το αλαλούμ δίχως τέλος γύρω από τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται με την ίδρυση ειδικού γραφείου στη ΔΟΥ για τους αποθανόντες, με τους συγγενείς να ταλαιπωρούνται εξαιτίας της γραφειοκρατίας του όλου συστήματος ακόμη και για τις ανάγκες... πιστοποίησης του θανάτου.

Και όμως αυτή είναι η πραγματικότητα, με τους φορολογούμενους να μην πιστεύουν στα μάτια τους, ούτε στα αφτιά τους.

Ειδικότερα, άλλα περίμεναν να λάβουν ως επιστροφή φόρου, άλλα... βάζουν στην τσέπη τους, μετά από συμψηφισμό χρεών, ενώ και άλλα «εμπόδια» τους περιμένουν λόγω του φόρου. Εάν δεν πληρώσουν το σύνολο του ποσού για τον ΕΝΦΙΑ, τότε δε θα μπορούν να λάβουν την όποια επιστροφή φόρου. Ανάμεσα στα «θύματα» και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Μέχρι και τις 18 Αυγούστου γινόταν συμψηφισμός με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, εξέλιξη που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις. Μετά τις 18 Αυγούστου, υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος στις ΔΟΥ για να μην παρακρατείται το ανάλογο οφειλόμενο ποσό, εφόσον η πρώτη δόση έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εφόσον λοιπόν έληξε η πρώτη δόση, τώρα φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το ποσό του ΕΝΦΙΑ για να λάβουν την όποια επιστροφή φόρου, χρήματα που είτε είναι στον «αέρα», είτε «ψαλιδίζονται» λόγω ΕΝΦΙΑ, με το ταμείο για τους περισσότερους να είναι... μείον.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News