Οικονομία

Φινλανδία: Υποβάθμιση από την Standard & Poor's

Επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελσίνκι όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor's, προχώρησε στην υποβάθμιση της Φινλανδία από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, ενώ άριστη βαθμολογία και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης διατηρούν μόνο η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Η Φινλανδία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2008, καθώς οι εξαγωγές της περιορίστηκαν αφενός λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των προβλημάτων στις βιομηχανίες χάρτου και κινητής τηλεφωνίας. Σε όλα αυτά τους τελευταίους μήνες προστέθηκε και η κρίση της Ουκρανίας.

Η φινλανδική οικονομία αναμένεται ευρέως ότι θα συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και ότι θα παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη το 2015.

«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τον κίνδυνο η φινλανδική οικονομία να αντιμετωπίσει παρατεταμένη στασιμότητα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, της μείωσης της ζήτησης από το εξωτερικό, της απώλειας του μεριδίου της αγοράς στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας, του περιορισμού το σημαντικού δασικού τομέα και τη σχετικά άκαμπτη αγορά εργασίας» σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του.

Μετά την απώλεια του τριπλού Α από τη Φινλανδία, οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που διατηρούν την άριστη βαθμολογία τους και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης είναι η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr. «Είναι μια δυσάρεστη απόφαση. Δεν ήταν ωστόσο αναπάντεχη ή δραματική. Η αναπτυξιακή προοπτική μας έχει επιδεινωθεί, οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών Άντι Ρίνε.

Σχόλια