default-image

Ουκρανία: Στα τάρταρα η οικονομία

Οικονομία
Ουκρανία: Στα τάρταρα η οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλήθος, που διαδηλώνει στο Κίεβο, μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά αποτυπώνει την κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει ο ουκρανικός λαός εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Έξω από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας πολίτες διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων και για τη νομισματική πολιτική, που έχει επιτείνει τα φαινόμενα φτωχοποίησης κι εξαθλίωσης στην κοινωνία. «Είναι αφόρητο, οι μισθοί δεν αυξάνονται, όλες οι αποδοχές και οι συντάξεις έχουν παγώσει κι έχουμε υποχρεωθεί να πληρώνουμε υψηλότερα την ισοτιμία με τα ξένα νομίσματα.

Η γρίβνα έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές όλων των προϊόντων, των τροφίμων, του πετρελαίου, όλα όσα βασίζονται σ' αυτόν κι ότι βρίσκεται στα ράφια» λέει ένας διαδηλωτής. Το 2008 ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 5 γρίβνες, ενώ σήμερα χρειάζονται 12 γρίβνες. Οι επενδυτές σταδιακά άρχισαν να εγκαταλείπουν την χώρα κι ο πόλεμος στις ανατολικές επαρχίες ήρθε να επιταχύνει την ελεύθερη πτώση της οικονομίας.

Από το 2009 το ΑΕΠ συρρικνώνεται διαρκώς και μέσα σ' ένα χρόνο κατρακύλησε κατά 9,5% , η βιομηχανική παραγωγή κατά 21,4% ενώ το εθνικό νόμισμα έχασε το 38% της αξίας του έναντι του δολαρίου, από τις αρχές του 2014.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News