default-image

Βαθαίνει ο αποπληθωρισμός- Στο 0,8% τον Σεπτέμβριο

Οικονομία
Βαθαίνει ο αποπληθωρισμός- Στο 0,8% τον Σεπτέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύθηκε ο αποπληθωρισμός το Σεπτέμβριο, μετά από μια μικρή υποχώρηση τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός κατέγραψε σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 1,1% το Σεπτέμβριο 2013. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση είχε μειωθεί κατά 0,3% σε ετήσια βάση.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τον Σεπτέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2014, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2013 - Σεπτεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,8% το Σεπτέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013 προήλθε κυρίως από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,5% της ομάδας «Διατροφή και αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 2,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

δ) Κατά 1,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 0,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

στ) Κατά 2,0% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

ζ) Κατά 3,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

η) Κατά 2,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News