default-image

Τρέχουν για τις αποζημιώσεις οι παραγωγοί

Κρήτη
Τρέχουν για τις αποζημιώσεις οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, που έχουν εγκριθεί από τα ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2012 στα αμπέλια και για άλλες ασθένειες σε βάρος των αγροτών πρέπει να απορροφηθούν από τη χώρα μας μέσα στον τρέχοντα χρόνο. Και όπως δηλώνει ξεκάθαρα στη "Ν. Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, όλοι οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ στην Κρήτη τρέχουν και δε φτάνουν για να προλάβουμε να πάρουμε τα χρήματα των αποζημιώσεων, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα!

Αιτήσεις

«Υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε εγκαίρως κάποιες λεπτομέρειες», λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης. «Έχουμε ξεμπλοκάρει θέματα με τους δήμους, που άλλα έφτιαχνε ο κάθε δήμος και άλλα τελικά χρειάζονταν στον ΕΛΓΑ και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να μαζέψουμε τις αιτήσεις. Γιατί δεν ξέρουμε ακόμα πόσες αιτήσεις έχουν γίνει. Και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εικόνα. Από 'κει και πέρα να δούμε τι προσωπικό χρειάζονται. Και πιστεύω ότι θα τους δώσουμε 5-10 άτομα και, αν όλα πάνε καλά, θα πληρωθούν κάποιοι παραγωγοί το Δεκέμβριο».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι, «αν τα χρήματα των ΠΣΕΑ μεταφερθούν στο 2015, αυτό θα είναι κάτι που δε θα συμφέρει κανέναν. Κι αυτό γιατί τα χρήματα που βγήκαν για το 2014 είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν στο 2015. Και δεν είναι ότι θα χαθούν, αλλά θέλει μια ολόκληρη διαδικασία για να μεταφερθούν στον επόμενο χρόνο».

Η διαδικασία

Αν και δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για το τι χρήματα θα έρθουν στην Κρήτη, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ απαντάει ότι θέλει να ελπίζει πως τα χρήματα δε θα είναι ψίχουλα και δε θα πέφτουν κάτω από τα 60 με 80 ευρώ κατά στρέμμα. Ποσά, βέβαια, που θα καταβληθούν, με βάση την εξατομίκευση που θα γίνει στους αμπελουργούς, αλλά αναμένεται όλοι αμπελουργοί που δήλωσαν ζημιές για τη χρονιά εκείνη να πάρουν χρήματα, το ύψος των οποίων θα κριθεί από το αποτέλεσμα της εξατομίκευσης.

«Στην αρχή κάνουμε την καταχώριση ονομάτων και στοιχείων. Και μετά θα αναλάβει ο γεωπόνος να κάνει τον έλεγχο. Και μετά προχωράμε γρήγορα στη διαδικασία για την πληρωμή των δικαιούχων. Το θέμα είναι ότι, με το προσωπικό που έχει τώρα ο ΕΛΓΑ και με τις ζημιές που ανήκουν στον ίδιο τον ΕΛΓΑ, αφού τα ΠΣΕΑ ουσιαστικά αποτελούν μια ανάθεση έργου, δεν προλαβαίνουν οι γεωπόνοι του οργανισμού να ανασάνουν. Η αλήθεια είναι ότι τρέχουν όσο μπορούν για να προλάβουν τις διαδικασίες».

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη αμπελουργοί δηλώνουν γύρω στους 44 χιλιάδες. Αρχική εκτίμηση ήταν ότι αιτήσεις θα υποβάλουν γύρω στους 20 χιλιάδες. Τώρα το πόσοι έχουν κάνει δηλώσεις δεν το ξέρουμε ακόμα, αλλά είναι κάτι που θα φανεί αυτές τις μέρες, σύμφωνα με το συνδικαλιστή. «Μπαίνουμε κι εμείς στη μέση σαν ομοσπονδία για να βρεθούν αυτά τα άτομα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, γιατί ήδη έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, από τη χρονιά του 2011, που είχαμε τον περονόσπορο στα αμπέλια».

του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News