default-image

Προ των πυλών η ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία, εφορίες

Οικονομία
Προ των πυλών η ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία, εφορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κατάθεση εντός των επόμενων ημερών της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, που επιθυμεί την επίσπευση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την Παρασκευή.

Μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας μένει να μπουν στο χαρτί οι τελικές λεπτομέρειες της ρύθμισης, η οποία, σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις, δε θα απέχει πολύ από αυτήν τη ρύθμιση που έχουν ήδη ετοιμάσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Οι βασικές της κατευθύνσεις είναι:

-Ρυθμίζονται χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως και το τέλος Αυγούστου ή και Σεπτεμβρίου.

-Το χρέος θα μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να αποπληρωθεί σε έως 100 δόσεις εφόσον ανέρχεται σε έως 15.000 ευρώ.

-Οι οφειλές θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 72 δόσεις με την ελάχιστη δόση να είναι 50 ευρώ.

-Το επιτόκιο θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

-Όσο λιγότερες δόσεις επιλέγει ένας οφειλέτης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση από τις προσαυξήσεις. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή ρύθμισης σε 12 δόσεις θα υπάρχει η δυνατότητα 90% ή και 100% έκπτωσης από τις προσαυξήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο διαχωρίζει, έτσι, τις εν λόγω ρυθμίσεις με εκείνη για τα "κόκκινα" δάνεια, καθώς δεν επήλθε οριστική συμφωνία με την τρόικα, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για το θέμα.

Νωρίτερα, η τρόικα είχε ζητήσει η ρύθμιση να ισχύει τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και να της παρουσιαστεί μία πλήρης αποτύπωση των επιπτώσεων που θα έχει. Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας παρουσίασε σχέδιο ρύθμισης που αφορούσε οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Επί της ουσίας, η τρόικα δεν απέρριψε την πρόταση του κ. Δένδια, αλλά ζητεί περισσότερες λεπτομέρειες για τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων και περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μια έκτακτη -τελευταία- συνάντηση με την τρόικα.

Η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να "σπάσει" στα δύο το θέμα των ρυθμίσεων και να προχωρήσει άμεσα εκείνη για τις οφειλές προς Ταμεία και εφορία και σε επόμενο στάδιο η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια. Και αυτό για δύο λόγους, όπως επισημαίνει η "Καθημερινή":

1. Για να αναθερμανθεί η είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές και να στηριχθεί τόσο ο προϋπολογισμός όσο και τα Ταμεία.

2. Για να μην καθυστερήσει η υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για άμεση αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις προς Ταμεία και Δημόσιο.

Το σχέδιο αυτό δεν απορρίφθηκε από την τρόικα, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει μετά το χθεσινό ραντεβού με τους εκπροσώπους της πως «φάνηκαν δεκτικοί στο να υπάρχει ένα "two step process" (σ.σ. διαδικασία σε δύο στάδια). Να λύσουμε αυτά που λύνονται και δεν έχουν επιπτώσεις στο μετά και κατόπιν να βρούμε το συνολικό που θα είναι συνεπές με το πρώτο».

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με την απαίτηση της τρόικας για συνολική λύση αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Δένδια. Αρχικά από το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριζαν πως «ουδέποτε ετέθη από την τρόικα ζήτημα ρύθμισης "πακέτου" για τα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων», ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε πως για τα "κόκκινα" δάνεια «θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ένα εξαιρετικό νομοθέτημα. Μια εξαιρετική προσπάθεια, για την οποία μάλιστα η τρόικα έχει εκδηλώσει επανειλημμένως τη συμφωνία της. Για παράγοντες άλλους, οι οποίοι δεν έχουν έννοια να αναφερθούν εδώ, μας καθυστερεί αυτές τις ημέρες να νομοθετήσουμε».

Μάλιστα, από το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι οι «άλλοι παράγοντες» στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας αφορούν τις διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας. Μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι θα υπάρξει μία ρύθμιση για τις 110.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μια άλλη για τις 1.000 μεγάλες, που οφείλουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες με διαβουλεύσεις μέσω e-mail.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News