Οικονομία

Ρύθμιση-πακέτο για τα "κόκκινα" δάνεια ζητά η τρόικα

Συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών φαίνεται ότι αναζητά τώρα η τρόικα. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος, ο οποίος μετείχε στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης. Στη συνάντηση με την τρόικα μετείχαν, εκτός από τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας και Κ. Πιερακάκης.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κυβερνητικό στελέχος, οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση η λύση που θα δοθεί για τις επιχειρήσεις με "κόκκινα" δάνεια να είναι συμβατή με τη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, αλλά και με τη ρύθμιση που θα δρομολογηθεί για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των ιδιωτών.

Αν και η τρόικα δεν απορρίπτει την πρόταση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο ζητά πρόσθετη επεξεργασία της και να εμπλουτιστεί με ρυθμίσεις για το χρέος των νοικοκυριών. Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές θέλουν να φέρουν μπροστά όλες τις επισφάλειες των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιείτο η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά "κόκκινα" δάνεια και σε δεύτερη φάση για τα "κόκκινα" δάνεια των φυσικών προσώπων. Όμως, τώρα που θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για μια "ρύθμιση-πακέτο", το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο να καθυστερήσει περαιτέρω και να κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να "κουμπώνει" και το πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών.

Οι επικεφαλής της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αναχωρούν από την Αθήνα σήμερα, αφήνοντας πίσω τα τεχνικά κλιμάκια.

Η τριμερής θα επιστρέψει μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια