default-image

Βιμ Κέστερς: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο»

Οικονομία
Βιμ Κέστερς: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, αλλά και σε άλλα διαρθρωτικά ζητήματα εκπλήττοντας πολλούς», επισημαίνει σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο καθηγητής Βιμ Κέστερς, μέλος του προεδρείου του οικονομικού ινστιτούτου RWI.

Ο Γερμανός καθηγητής Μακροοικονομίας υπογραμμίζει ότι η Αθήνα «κατάφερε να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και σύμφωνα με τις προγνώσεις του RWI η χώρα θα έχει φέτος θετικό πρόσημο στην ανάπτυξηή της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικές είναι οι προγνώσεις του ινστιτούτου και αναφορικά με την εξέλιξη της απασχόλησης (στο 27,1% η ανεργία για το 2014 και 25,9% για το 2015). «Φέτος και του χρόνου θα σημειωθεί υποχώρηση της ανεργίας. Θεωρούμε θετική αυτή την εξέλιξη και θα πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για την πρόοδο και το λαό της που επωμίζεται αυτά τα βάρη», πρόσθεσε ο Βιμ Κέστερς.

Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015

Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχισθούν, καθώς όπως τονίζει «μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία», ωστόσο θεωρεί πρόωρη ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμά της και αναμένεται η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας.

Παρ' όλα αυτά, διατηρώντας την αισιοδοξία του τονίζει ότι «σε γενικές γραμμές, στην πρόσφατη έκθεσή μας, είμαστε αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, προβλέπουμε για φέτος ανάπτυξη με θετικό πρόσημο - βέβαια πάρα πολύ μικρή, στο 0,1% - ωστόσο για το 2015 εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 1,8%. Όλα δείχνουν ότι η παρούσα ύφεση στην ευρωζώνη δε θα επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αντί για "κούρεμα"

Παραπέμποντας στο ιρλανδικό παράδειγμα μείωσης του χρέους μέσω της ανάπτυξης, ο καθηγητής Μακροοικονομίας δε θεωρεί αναγκαίο ένα ονομαστικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό το ρόλο της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. «Μπορεί μια χώρα να βγει από την υπερχρέωση με την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί η ανάπτυξη να μειώσει το βάρος του χρέους. Αυτό όμως επιτυγχάνεται και με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό είναι ένα είδος "κουρέματος". Φυσικά και είναι πολύ υψηλό το ελληνικό χρέος, αλλά η εξυπηρέτησή του έχει διευκολυνθεί με τα χαμηλά επιτόκια και την επιμήκυνση», δήλωσε ο Βιμ Κέστερς.

Αξιολόγηση της Ελλάδας σε σχέση με Ιταλία και Γαλλία

Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ιταλία και η Γαλλία θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Οι δύο αυτές χώρες έχουν κάνει λίγα στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα κατέβαλε περισσότερες προσπάθειες.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καρκινοβατούν, μολονότι είναι απολύτως αναγκαίες. Ζητώντας από τη Γερμανία μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, δε λύνεται κανένα πρόβλημα στη Γαλλία και την Ιταλία. Το μόνο που μπορεί να κερδηθεί είναι χρόνος προκειμένου να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης και όχι μόνο προς το δικό τους συμφέρον», κατέληξε ο Βιμ Κέστερς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News