default-image

Με την "ανοχή" της τρόικας "κλείδωσε" το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Οικονομία
Με την "ανοχή" της τρόικας "κλείδωσε" το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την «ανοχή» της τρόικας θα καταθέσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της τριμερούς με το οικονομικό επιτελείο, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει «κλείσει» όλα τα μεγέθη, ωστόσο οι ελεγκτές δεν έχουν εκφράσει ούτε συμφωνία ούτε διαφωνία για τα μεγέθη που περιλαμβάνει το προσχέδιο.

Η τρόικα «δεν έχει πει ούτε ναι, ούτε όχι στις ελληνικές προβλέψεις», σημείωσε το ίδιο στέλεχος, που όμως πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «καλό ιστορικό» στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν εντόνως από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού «υπάρχουν ανοδικά και καθοδικά ρίσκα» τα οποία θα φανεί κατά πόσο θα επαληθευτούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 3% του ΑΕΠ, ενώ δε θα υπάρχει πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό και μάλιστα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, με εξαίρεση τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, μειωμένης κατά 30%.

Αναφορικά με το ποιες διαφορές θα υπάρχουν στο τελικό σχέδιο με το προσχέδιο που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στο προσχέδιο υπάρχουν ανοδικά και καθοδικά ρίσκα, τα οποία «ελπίζουμε», όπως είπε, «να έχουν κλείσει έως το τελικό κείμενο», προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί τελικά οι προβλέψεις να υπερβαίνουν τους στόχους του μνημονίου.

Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι στόχοι που θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό θα επιτευχθούν, ωστόσο πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τους ένστολους και την αποκατάσταση των αποδοχών τους, ο ίδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως θα υπάρχει μόνο το ποσό και όχι το πλήρες σχέδιο για το πώς θα γίνει η αποζημίωσή τους. Επίσης, θα υπάρχει και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από φέτος. Το πώς ακριβώς, όμως, θα γίνει θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα έσοδα του Σεπτεμβρίου ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπερέβησαν κατά 16% τα περσινά και πως είναι ελαφρώς υψηλότερα από τους φετινούς στόχους.

Τέλος, αν και ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το την πορεία του κάθε φόρου, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια ικανοποιητική πορεία, δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι επικεφαλής της τρόικας συνάντησαν το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη. Στουρνάρα, ενώ να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Ν. Δένδια, και του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News