default-image

Στην "τσιμπίδα" του ΣΔΟΕ 80 Κρητικοί

Οικονομία
Στην "τσιμπίδα" του ΣΔΟΕ 80 Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ Κρήτης, ενώ παράλληλα σε καθημερινή βάση διεκπεραιώνονται και αποστέλλονται σχετικά οι εκθέσεις αξιολόγησης σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και αγρότες που βρέθηκαν στο... στόχαστρο των ελέγχων κατά το πρόσφατο και κατά το μακρινό παρελθόν. Μόνο το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης Γιώργος Αντωνάκης, διεκπεραιώθηκαν συνολικά 80 υποθέσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ και τα Τελωνεία του νησιού.

Από αυτές, οι 36 υποθέσεις αφορούν αγρότες του ειδικού καθεστώτος για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ από χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Μάλιστα, η συνολική αξία του ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 110.967 ευρώ. Επίσης, από τις 80 υποθέσεις υπάρχουν 43 που αφορούν διάφορες επιχειρήσεις της Κρήτης, όπως εστίασης, συνεργεία αυτοκινήτων, ελεύθερα επαγγέλματα, γυμναστήρια και εργολάβους για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή μη έκδοση-λήψη πλαστών εικονικών φορολογικών στοιχείων, με συνολικό ύψος προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 έχουν υποβληθεί από το ΣΔΟΕ 51 μηνυτήριες αναφορές στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Από αυτές, οι τέσσερις υποθέσεις αφορούν φοροδιαφυγή μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μία από αυτές τις υποθέσεις, ύψους 10.338.000 ευρώ, αφορά μια εταιρεία εμπορίας κρεάτων στα Χανιά και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν αγρότες με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τιμολόγια, και ειδικότερα συναλλαγές αξίας 383.000 ευρώ, 340.000 και 339.000 ευρώ. Για υποθέσεις που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ ενημερώνεται και ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του τόπου και ο οικονομικός εισαγγελέας στην Αθήνα, όπως είπε ο κ. Αντωνάκης.

Αξίζει να τονιστεί πως το ΣΔΟΕ Κρήτης τους τελευταίους μήνες είχε δύο περιπτώσεις με αγοραπωλησίες καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο, ενέργειες οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Αντωνάκης, απαγορεύονται κατά το Νόμο 3054 και δεν επιτρέπεται το ένα πρατήριο να πουλά σε άλλο πρατήριο καύσιμα, ανεξάρτητα αν είναι φορολογημένα ή όχι.

«Τα πρατήρια υποχρεούνται να αγοράζουν καύσιμα από τις εγκαταστάσεις καυσίμων και όχι από πρατήριο σε πρατήριο», επισήμανε.

Πρόστιμο 78 χιλιάδων

Το ΣΔΟΕ Κρήτης τελευταία είχε και μια υπόθεση με λαθρεμπόριο καυσίμων από πρατήριο της περιοχής του νομού Ηρακλείου και κατά τον τελωνειακό κώδικα τα συνολικά πρόστιμα υπολογίζονται ότι ανέρχονται στις 78.000 ευρώ.

«Εμείς - αυτός είναι και ο στόχος που μας έχει βάλει η κεντρική υπηρεσία - θα συνεχίσουμε τους ελέγχους όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερη ένταση για τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων», τόνισε ο κ. Αντωνάκης.

Παράλληλα διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία του δεν είναι εχθρική με τον πολίτη και δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους συναλλασσόμενους, ενώ καλό θα είναι οι φορολογούμενοι, προτού κάνουν οτιδήποτε, να συνεννοούνται πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τα τελωνεία και τις εφορίες, ακόμη και με τους λογιστές, ώστε να αποφεύγουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διότι, όπως είπε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης, «οι έλεγχοι σήμερα είναι συγκεκριμένοι και γίνονται καθημερινά. Όχι μόνο από εμάς, αλλά και από άλλες υπηρεσίες».

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News