default-image

Νέα συνάντηση Βρούτση-τρόικας

Οικονομία
Νέα συνάντηση Βρούτση-τρόικας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα, στις 18:00, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο υπουργείο Οικονομικών.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν εκ νέου ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι ενοποιήσεις ταμείων, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος και οι περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα πως στο σκέλος του ασφαλιστικού πολλά από τα δεδομένα που σήμερα θεωρούνται ανησυχητικά για τα οικονομικά των ταμείων θα ξεπεραστούν μέσα από την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010, αλλά και μέσα από την υιοθέτηση κάποιων εκ των προτάσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού (ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.ά.).

Το πρώτος μέρος της διαπραγμάτευσης Βρούτση-τρόικας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr αναφέρουν πως η χθεσινή συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης, αφορούσε δηλαδή το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν και συγκεκριμένα τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, την ανταπεργία, την παραπέρα διοικητική ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και την αλλαγή νομοθεσίας για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα «κυρίως άκουσε». Σήμερα, όμως, αναμένεται να "μιλήσει"...

Κoρυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας ανέφερε πως το πρώτο θέμα που τέθηκε στην ατζέντα χθες ήταν η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του κ. Γιάννη Βρούτση και των ηγεσιών των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ) στις 30 Σεπτεμβρίου με το συντονισμό και την «έγκριση» του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organization, ILO). Σύμφωνα με αυτή το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αρκεί να μείνει ως έχει και να δοκιμαστεί στην πράξη, το δικαίωμα στην ανταπεργία δεν αναγνωρίζεται, ενώ για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου θα ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με τη «στήριξη» του ILO.

H συμφωνία αυτή χρησιμοποιείται από πλευράς του υπουργείου Εργασίας ως «όπλο» όχι μόνο για να αναχαιτιστεί η πίεση από πλευράς τρόικας για θεσμοθέτηση με νόμο της δυνατότητας των ομαδικών απολύσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ανταπεργίας και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και, λίγο-πολύ, απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση της τρόικας (π.χ. για αλλαγή στο ασφαλιστικό). 

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου που επικαλείται το capital.gr, η "συνταγή" του κοινωνικού διαλόγου και της αποτύπωσής του σε συμφωνίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν "όπλο" απέναντι και σε πιέσεις της τρόικας και σε άλλα θέματα.

Όσον αφορά στην περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ταμείων, πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως η πρόταση του ΚΕΠΕ «δεν είναι δεσμευτική». «Αναζητούμε τη βέλτιστη λύση» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr από το υπ. Εργασίας αναφέρουν πως στόχος είναι να νομοθετηθεί η παραπέρα διοικητική ενοποίηση των ταμείων φέτος.

Ταυτόχρονα, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας αναφέρει πως «δε θα υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων». Εξάλλου, οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης θα είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή αφού τελειώσει η τρέχουσα διαπραγμάτευση και, έτσι, δεν μπορεί να γίνει ακόμα εκτενής συζήτηση για τις συντάξεις, άφησε να εννοηθεί κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η διάταξη του υπ. Εργασίας με το οποίο κάθε ταμείο θα πρέπει να έχει «κλείσει» όλες τις οικονομικές χρήσεις του μέχρι το Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, θα κατατεθεί άμεσα διάταξη με την οποία θα προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (24 Ιουνίου 2014) με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης ετοιμάζεται διάταξη με την οποία θα αφορά τις αθεώρητες υπερωρίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News