Οικονομία

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μηδενικά εισοδήματα

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους φορολογούμενους που δεν έχουν «κόψει» ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών, σε περίπτωση που είναι επαγγελματίες ή όσους δεν έχουν κόψει κανένα τιμολόγιο, προωθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει το in.gr προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών διαδικασία με την οποία θα συμψηφίζονται οι όποιες επιστροφές φόρου εισοδήματος με το νέο φόρο Ακινήτων.

Μέχρι σήμερα αν κάποιος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου κανονικά πρέπει να την εισπράξει ανεξάρτητα από το αν χρωστά ΕΝΦΙΑ. Με την αλλαγή που προωθείται είναι πιθανόν κάποιοι να μην προλάβουν να δουν στην τσέπη τους ούτε 1 ευρώ επιστροφή φόρου.

Αυτό εγκυμονεί έναν κίνδυνο. Κάποιος που περιμένει επιστροφή φόρου να μην τη λάβει γιατί θα του γίνει συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ που κανονικά δεν έπρεπε να πληρώσει γιατί ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσόμενων ή αυτών που δικαιούνται έκπτωσης.

Το τέλος επιτηδεύματος επιβαρύνει κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 επιτηδευματίες ανεξάρτητα αν ασκούν ή όχι επαγγελματική δραστηριότητα ή αν έχουν εκδώσει κάποιο παραστατικό. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι εν λόγω επαγγελματίες είναι 500 έως 650 ευρώ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι στην Καραγεώργη Σερβίας έλαβαν το «μήνυμα» από χιλιάδες επαγγελματίες που τα προηγούμενα χρόνια ενώ δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ αμοιβή ως επαγγελματίες επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε διακοπή της δραστηριότητάς τους.

Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και υπό προϋποθέσεις φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων επιβαρύνονται με τέλος 500 ευρώ. Οι υπόλοιποι πληρώνουν 650 ευρώ και 600 ευρώ για τα υποκαταστήματά τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εγκαταλείπει το φιλόδοξο και γραφειοκρατικό σχέδιο να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες κάθε μήνα.

Από το 2015 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων θα τις υποβάλλουν και για τα 4 τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια