default-image

Ανησυχία Λαγκάρντ για μέτρια ανάπτυξη παγκοσμίως

Οικονομία
Ανησυχία Λαγκάρντ για μέτρια ανάπτυξη παγκοσμίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων και της χρηματοοικονομικής αστάθειας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε φόβους για μία μακρά περίοδο "μέτριας" οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, τονίζοντας πως «υπάρχει ο κίνδυνος ο κόσμος να παραμείνει εγκλωβισμένος για ένα ορισμένο διάστημα σε ένα επίπεδο μέτριας ανάπτυξης», υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στην έκθεση της επόμενης Τρίτης.

Η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε πως «ναι, υπάρχει ανάκαμψη αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε - και μπορούμε όλοι να το νιώσουμε - το επίπεδο της ανάπτυξης και της απασχόλησης απλά δεν είναι αρκετά καλό», ανέφερε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος χρειάζεται να ορίσει υψηλότερους στόχους και να προσπαθήσει περισσότερο».

«Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλέπαμε πριν από 6 μήνες», υπογράμμισε επιπλέον αναφερόμενη κυρίως στην ισχνή ανάπτυξη της ευρωζώνης ή τη συρρίκνωση της οικονομίας σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν, επισήμανε επιπλέον το βάρος των γεωπολιτικών "κινδύνων" για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα· επισήμανε κυρίως τις εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

«Μια εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Αφρική (...) θα μπορούσε να σημάνει ένα σημαντικό κίνδυνο για την περιοχή και ταυτόχρονα για τον κόσμο εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως και με προσοχή», προειδοποίησε η Λαγκάρντ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθετούν οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ίδιες δημιουργούν ακόμη "πιο σημαντικούς κινδύνους" υπερβάσεων και ανάληψης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News