default-image

IOC: Ανοδικά πριν τη νέα σεζόν το ελαιόλαδο στο Νότο

Κρήτη
IOC: Ανοδικά πριν τη νέα σεζόν το ελαιόλαδο στο Νότο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρές αυξήσεις παρουσιάζουν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου IOC. Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στην Τυνησία ήταν υψηλότερες σε σχέση με αυτές της Ελλάδας

Πιο αναλυτικά, για τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με το IOC, στην Ισπανία οι προβλέψεις για μια μικρότερη συγκομιδή την περίοδο 2014-2015 έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση της τιμής παραγωγού, που μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε φτάσει στα 2,66 ευρώ το κιλό.

Όμως και στην Ιταλία κατά τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκε μια ανοδική τάση των τιμών. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου οι τιμές έσπασαν το «φράγμα» των 4 ευρώ και έφτασαν στα 4,03 ευρώ το κιλό, που σημαίνει μια αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα οι τιμές τον Ιούλιο κρατήθηκαν σταθερές στα 2,51 ευρώ το κιλό, αλλά τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα 2,61 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Τυνησία ήταν υψηλότερες σε σχέση με αυτές της χώρας μας. Συγκεκριμένα, οι τιμές στο τέλος του Αυγούστου ανήλθαν στα 2,89 ευρώ το κιλό, που είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές (ποσοστό 10%).

Οι εισαγωγές της Κίνας

Οι ετήσιες εισαγωγές ελαιολάδου της Κίνας κατά τις δύο προηγούμενες εμπορικές περιόδου κυμάνθηκαν στους 45.000 με 42.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου IOC.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν το 90% των εισαγωγών της Κίνας, με τις ελληνικές εξαγωγές να φτάνουν σε ποσοστό μόλις 6%.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τις κινέζικες εισαγωγές ελαιολάδου, από το 2001-2002 που ήταν 567 τόνοι έφτασαν το 2011-2012 στους 45.058 τόνους, παρουσιάζοντας μια συνεχή αύξηση κάθε έτος. Στη συνέχεια υπήρξε μια σταθεροποίηση στους 42.000 τόνους.

Από τις χώρες της Ε.Ε. πρώτη είναι η Ισπανία με το 66% των κινέζικων εισαγωγών, στη συνέχεια έρχεται η Ιταλία που κατέχει το 22% και τρίτη έρχεται η Ελλάδα με μόλις το 6%, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 1%. Το υπόλοιπο 10% προέρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως είναι η Τουρκία και η Αυστραλία.

Οι εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2014-2015, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά, σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου.

Πηγή: agronews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News