default-image

Καθησυχάζει η ΓΓΔΕ για τις πληρωμές ΕΝΦΙΑ-Τι θα γίνει με τα μπλοκάκια

Οικονομία
Καθησυχάζει η ΓΓΔΕ για τις πληρωμές ΕΝΦΙΑ-Τι θα γίνει με τα μπλοκάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία προσαύξηση δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους φορολογούμενους που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά φαίνονται εκπρόθεσμοι στο TAXISnet, καθώς λόγω του συστήματος ΔΙΑΣ δεν εμφανίζεται η πληρωμή, αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους. Οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε σφάλμα του συστήματος και θα διορθωθεί σύντομα. Όπως και με κάθε άλλο φόρο έτσι και με τον ΕΝΦΙΑ θα γίνεται συμψηφισμός με τυχόν επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχουν οι φορολογούμενοι.

Τα παραπάνω διευκρινίζει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου σχετικά με το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη φορολογική εικόνα ιδιοκτητών που πλήρωσαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέσω διαδικτύου.

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) υπενθυμίζεται επίσης ότι όπως και με κάθε άλλο φόρο έτσι και με τον ΕΝΦΙΑ θα γίνεται συμψηφισμός με τυχόν επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχουν οι φορολογούμενοι.

Οι εισπράξεις από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών ικανοποιητικές αν και ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα αυτήν τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ΓΓΔΕ, οι εισπράξεις αυτές συνέβαλαν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων το Σεπτέμβριο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά του αντίστοιχου μήνα πέρυσι.

Εντωμεταξύ από το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, μετά την πλήρη στελέχωση, ξεκινά η λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων εντός της οποίας θα δημιουργηθεί μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών, η τριμηνιαία διορία υποβολής που ισχύει σήμερα θα συνεχιστεί και το 2015, διευκρινίζεται αρμοδίως από τη ΓΓΔΕ.

Σημειώνεται ότι, για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών - που έγιναν τριμηνιαίες - θα πρέπει να τις υποβάλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Τέλος, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου φέρεται να εισηγείται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα, ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι σήμερα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News