default-image

Αγωνία για το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κρήτη
Αγωνία για το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χέρι» του Γιάννη Βρούτση βρίσκεται η ευκαιρία πλέον να αποδείξει στα τέσσερα Εργατικά Κέντρα και στα τέσσερα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης ότι δεν είναι «εχθρός των εργαζομένων», όπως τον κατηγορούν, ικανοποιώντας ουσιαστικά αιτήματά τους, με κορυφαίο αυτό που αφορά στο Ταμείο Ανεργίας. Χθες, σε νέα επιστολή τους, οι συνδικαλιστές καλούν τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων ανακούφισης των εποχικά εργαζομένων, διαφορετικά θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες και τους χαρακτηρισμούς τους για τον τρόπο που συμπεριφέρεται από την αρχή που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας! Η επιστολή απευθύνεται επίσης στους υφυπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιάννη Πλακιωτάκη και Αντώνιο Μπέζα.

«Κύριοι, σε λίγες μέρες απολύονται οι συνάδελφοί μας οι οποίοι εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες συμβάσεις μας υποχρέωσαν σε μισθούς πείνας. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για μας. Υπερφορολόγηση, χαμένο εισόδημα, 40% με 50% ανεργία δημιουργούν συνθήκες πραγματικά τραγικές.

Το 2013, με το επίδομα ανεργίας να περιορίζεται στους 3 μήνες, οι εποχικά απασχολούμενοι δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

Σε κάθε όμως περίπτωση δεν μπορείτε να νομοθετείτε τιμωρώντας τους εργαζόμενους. Επιτακτική ανάγκη είναι η επαναφορά του ταμείου ανεργίας χωρίς καμία περικοπή. Είναι αδιανόητο πλέον να παίζετε όχι μόνο με την αξιοπρέπειά μας αλλά ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Εχθρός μας»

«Τον έχουμε κατηγορήσει και επιμένουμε σε αυτό, ως εχθρό των εργαζομένων. Στο χέρι του είναι σήμερα να μας αποδείξει το αντίθετο», τονίζει στην εφημερίδα μας για τον Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης. Και προσθέτει επίσης ότι δεν είναι μόνο το ζήτημα του Ταμείου Ανεργίας που βάζουν στο τραπέζι οι συνδικαλιστές και διεκδικούν από τον υπουργό την ικανοποίησή του. «Είναι και το θέμα των δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που κινδυνεύουν να γίνουν κόκκινα. Και βάζουμε και την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων στον τουρισμό από όλους τους ξενοδόχους, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης ή όχι».

«Να ισχύσει σε όσους έχουν μέχρι 230 ένσημα»

Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί ήδη προς τον Βασίλη Κεγκέρογλου, που είχε αναλάβει την υποχρέωση να τα διαβιβάσει στον υπουργό. Ταυτόχρονα, είχε μπει και το αίτημα της αύξησης του ορίου των ενσήμων που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος για να είναι δικαιούχος του Ταμείου Ανεργίας. Όσοι εργαζόμενοι είχαν πέρυσι μέχρι 200 ένσημα, μπαίνουν στο Ταμείο. «Φέτος είπαμε να ισχύσει αυτό σε όσους έχουν μέχρι 230 ένσημα προκειμένου να προλάβουμε και την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία που υπάρχει όταν ο εργαζόμενος δουλεύει χωρίς να ασφαλίζεται μετά τα 200 ένσημα, για να μη χάσει το Ταμείο Ανεργίας όταν θα σταματήσει. Εμείς περιμένουμε τον υπουργό να μας δεχτεί. Και πέρυσι είχε αρνηθεί να το κάνει. Αν λοιπόν και φέτος μας κλείσει την πόρτα, εμείς τον έχουμε ενημερώσει ήδη ότι θα προβούμε είτε σε κινητοποιήσεις είτε σε επισκέψεις στην Αθήνα», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News