default-image

Ναι μεν... αλλά... για τα σταφύλια

Κρήτη
Ναι μεν... αλλά... για τα σταφύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταφυλοχρονιά αλλά τελικά με πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω των βροχών του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, συν τη γραφειοκρατία και τη "μανία" του υπουργείου για την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αμπελουργών, αποδεικνύεται η φετινή για το νομό Ηρακλείου.

Εξάλλου, ένα 5% των σταφυλιών της ποικιλίας σουλτανί έχει παραμείνει άκοπο στις κουρμούλες, αφού απαγορεύεται η διάθεση του σουλτανί στα ρακοκάζανα και λόγω υποβάθμισης δεν μπορούσε η συγκεκριμένη ποσότητα να οδηγηθεί ούτε στη σταφιδοποίηση!

Το περασμένο Σάββατο έκλεισε και το οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου στην περιοχή της Παλιανής, αφού απορρόφησε χιλιάδες τόνους σταφυλιών και, όπως λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης, «δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε πόσες ποσότητες απορροφήσαμε.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι, αν η ΕΑΣΗ δεν κρατούσε ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα το οινοποιείο της, θα έμεναν άκοπες στις κουρμούλες πολύ μεγάλες ποσότητες οινοστάφυλων, καθώς οι ιδιώτες έκλεισαν νωρίς».

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη θα ξανανοίξει το οινοποιείο για τελευταία μέρα, για να παραλάβει ακόμα μερικές ποσότητες σε μαντιλάρι και κοτσιφάλι, και μετά θα κλείσει και θα κάνει τον απολογισμό της χρονιάς. Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί ο κ. Στρατάκης, θα γίνουν και οι προγραμματισμοί για τη σταδιακή πληρωμή των παραγωγών, που για άλλη μια χρονιά εμπιστεύτηκαν τον κόπο τους στη συνεταιριστική οργάνωσης.

«Η Ένωση Ηρακλείου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τη στιγμή που όλοι έκλεισαν τις πόρτες και άφησαν τον κόσμο στο έλεος του Θεού, εμείς είπαμε "όχι. Δεν κλείνουμε. Έστω και υποβαθμισμένη ποιότητα, θα την πάρουμε"», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Ταλαιπωρία καζανάρηδων: Σε μία μέρα εξυπηρετήθηκαν 18 άτομα!

Στο μεταξύ, τεράστια είναι η ταλαιπωρία των καζανάρηδων και των αμπελουργών για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αποστάξουν την τσικουδιά. Ως γνωστόν, φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο τούς ζητάει να υποβάλουν μέσω... διαδικτύου τα στοιχεία τους. Έτσι, η διοίκηση του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς έχει αναλάβει για τα μέλη του να υποβάλει τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για το σκοπό αυτό.

«Ευτυχώς το Τελωνείο έχει απαλύνει λίγο τις διαδικασίες», λέει ο πρόεδρος των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης. «Αλλά η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει και είναι δύσκαμπτη. Φανταστείτε ότι πάμε για να μας εκδώσουν μια απλή βεβαίωση που να λέει ότι έχουμε καταθέσει τα δικαιολογητικά μας και πρέπει να περιμένουμε... μέχρι και 3 με 4 ώρες! Σε μια εργάσιμη μέρα εξυπηρετήθηκαν χθες (σ.σ. προχθές) μόλις 18 άτομα. Εγώ έχω διαμαρτυρηθεί προφορικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, αλλά το ίδιο μας κάνει», λέει ο κ. Φραγκιαδάκης, τονίζοντας πως δεν έχει προηγούμενο ούτε και λογική αυτή η ιστορία.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News