default-image

Σοκ: 1,7 δισ. ευρώ τα "φέσια" προς τη ΔΕΗ

Οικονομία
Σοκ: 1,7 δισ. ευρώ τα "φέσια" προς τη ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν χειμώνας του 2012 όταν με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ η ΔΕΗ ζούσε την ψυχρολουσία της εκτίναξης των ανεξόφλητων οφειλών από τα φυσιολογικά επίπεδα κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, στο 1,2 δισ. ευρώ. Τότε το φαινόμενο αποδόθηκε στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός καταναλωτών δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στους υπέρογκους λογαριασμούς που περιλάμβαναν το τότε "χαράτσι".

Σταδιακά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί άρχισαν να παρουσιάζουν σταθεροποίηση ακόμη και σημάδια αποκλιμάκωσης και στη ΔΕΗ καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι με την απόσυρση του "χαρατσιού" από τους λογαριασμούς θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας. Εις μάτην.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η κατάσταση όχι απλά δεν έχει βελτιωθεί αλλά εμφανίζει περαιτέρω χειροτέρευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ξεπεράσει πλέον το ιλιγγιώδες ποσό του 1,7 δισ. ευρώ και κατανέμεται ανά κατηγορία πελατών ως εξής:

* Σχεδόν 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τη χαμηλή τάση

* 400 εκατ. ευρώ από την υψηλή τάση

* 200 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση

* Και 160 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς την Eπιχείρηση.

Η ΔΕΗ ανέμενε να υπάρξει μια βελτίωση μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται κάποια υστέρηση στα έσοδα λόγω των διακοπών. Ωστόσο, με το Σεπτέμβριο να έχει ήδη κλείσει, η κατάσταση δεν έχει εμφανίσει καμία βελτίωση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει οξυνθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εφαρμόσει σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκταση του φαινομένου έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό διακανονισμών, ενώ ταυτόχρονα προχθές ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 10 δικηγορικών γραφείων που θα κινηθούν για τη διεκδίκηση των οφειλομένων. Μάλιστα στο διαγωνισμό υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλθαν περί τα 30 δικηγορικά γραφεία. Η αξιολόγηση και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και στόχος είναι ήδη μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για τη νομική διεκδίκηση οφειλομένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News