Οικονομία

ΥΠΑΑΝ: Ρύθμιση κόκκινων δανείων με κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις

Κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων θα περιλαμβάνει η έκτακτη, και με διετή διάρκεια, ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ρύθμιση, που θα συζητηθεί με την τρόικα, θα είναι κοινή για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κριθούν βιώσιμες, με εξαίρεση 10 χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις που θα κριθούν ξεχωριστά, ενώ θα ζητηθεί να συμβάλουν και οι μέτοχοι.

Σύμφωνα με το skai.gr, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, η ρύθμιση δεν έχει προκαλέσει την κάθετη αντίδραση της τρόικας ενώ σημείωσε ότι δε θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Πάντως, το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε πως η οποιαδήποτε διαγραφή προχωρήσει θα αφορά μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το πρωί.

Στο μεταξύ, από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, με βάση το οποίο όσες εξ αυτών δεν έχουν εισπράξει ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να τον αποδίδουν στις εφορίες. Το νέο σύστημα αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ, και αναμένεται να δώσει "ανάσα" ρευστότητας σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σχόλια