default-image

"Φέσι" 150.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων

Οικονομία
"Φέσι" 150.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φέσι" 150.000 ευρώ έχει αφήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που αρνείται να καταβάλει το πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το παραπάνω ποσό αφορά την υπόθεση με τη διαρροή φορολογικών δηλώσεων 2,5 εκατ. φορολογουμένων το 2012. Για την υπόθεση αυτή το 2013 της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Η ΓΓΠΣ αμφισβητεί ωστόσο την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι η υπηρεσία που επιβάλλει πρόστιμα και, μάλιστα, υπέβαλε αίτηση «θεραπείας» στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά απορρίφθηκε, όπως και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής, Πέτρο Χριστόφορο, στο μεγαλύτερο πρόστιμο που επέβαλε ποτέ η Αρχή "παραβάτης" ήταν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Κατά την ενημέρωση που παρέσχε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2013, μάλιστα, ο κ. Χριστόφορος γνωστοποίησε ότι για τη διαρροή των στοιχείων από τη ΓΓΠΣ η Αρχή έχει επιβάλει το «ιστορικά μεγαλύτερο πρόστιμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ύψους 150.000 ευρώ.

Ο κ. Χριστόφορος, μάλιστα, δήλωσε ότι «δε δικαιολογείται μεταβολή του ύψους του προστίμου και εμείς δεν κάναμε δεκτή την αίτησή τους».

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο από το 2001 προβλέπεται η αναγκαστική εκτέλεση προστίμων εις βάρος του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών από το 2013 έως σήμερα υιοθέτησε ορισμένα μέτρα συμμόρφωσης προς την Ανεξάρτητη Αρχή, με τον Πέτρο Χριστόφορο να επισημαίνει ότι ο κίνδυνος διαρροής φορολογικών δηλώσεων είναι μικρός, καθώς πλέον υποβάλλονται ηλεκτρονικά. «Μην ξεχνάτε ότι η μεγάλη διαρροή προήλθε από το συνεργείο εκτυπώσεων των δηλώσεων», παρατήρησε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News