default-image

"Εντυπωσιάστηκε" η Μέρκελ από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις - Eπιμένει στην πειθαρχία

Οικονομία
"Εντυπωσιάστηκε" η Μέρκελ από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις - Eπιμένει στην πειθαρχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιασμένη από τις φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Παρέπεμψε ωστόσο στην Κομισιόν για την αξιολόγηση της προσπάθειας του Παρισιού να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Ο Μανουέλ Βαλς μόλις παρουσίασε την μεταρρυθμιστική του ατζέντα και θεωρώ ότι η Γαλλία έχει αναλάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μεταρρυθμίσεων. Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ethnos.gr, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του δεν είναι να ζητήσει παραχωρήσεις από το Βερολίνο, αλλά να πείσει την Γερμανία ότι η χώρα του παίρνει στα σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις (που αγγίζουν σημαντικούς τομείς, καθοριστικούς για την ανταγωνιστικότητα όπως είπε η καγκελάριος) και τόνισε ότι «η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης».

Πάντως η Α. Μέρκελ, γνωστή για την αγάπη της στην δημοσιονομική πειθαρχία, δεν έδειξε καμία διάθεση ελαστικότητας στο εν λόγω ζήτημα: «Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες» υπογράμμισε.

To δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να αγγίξει φέτος το 4,4% του ΑΕΠ αντί για το 3,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, κάτι που υποχρέωσε την κυβέρνηση να μεταθέσει χρονικά τον στόχο για επίτευξη του ορίου του 3%-που είναι και η επιταγή των Βρυξελλών- για το 2017.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ο Βαλς μετέβη στο Βερολίνο για να παρουσιάσει στην καγκελάριο τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησής του και για να ζητήσει από την πρώτη οικονομία της Ευρώπης να προχωρήσει σε επενδύσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία της περιφέρειας.

«Η Γερμανία έχει δείξει ότι μπορούμε να έχουμε υγιή δημοσιονομικά και ανάπτυξη» υπογράμμισε η καγκελάριος και μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη χωρίς επιπλέον χρήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News