Οικονομία

"Ο κύκλος των μνημονίων τελειώνει, η χώρα δε χρειάζεται τρίτο πακέτο"

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η χώρα δε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ενώ εκτιμά ότι «λίγα έχουν απομείνει να γίνουν» και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει πως «η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της. Εξάλλου, οι αγορές έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες και σε πολύ δύσκολες συνθήκες ότι εμπιστεύονται πλέον την ελληνική οικονομία. Οι αξιολογικοί οίκοι μάς αναβαθμίζουν διαρκώς και τα επιτόκια δανεισμού από την ελεύθερη αγορά μειώνονται», τονίζει ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ότι «για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η αξιολόγηση με τρόπο θετικό για μας» και εκτιμά ότι «είναι εφικτή - οικονομικά και πολιτικά - μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».

Ύστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Χαρδούβελης, εξηγεί πως η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο μαξιλάρι για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, μιλά για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό, που σε εθελοντική βάση επιταχύνει τη διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση» και τονίζει: «Έχουμε ισχυρούς και κοινωνικά κρίσιμους λόγους να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με διαφάνεια υπέρ του συνεπούς ή πραγματικά ανήμπορου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του δανειολήπτη και κατά όσων ακολουθούν τη μέθοδο του μπαταχτσή, εις βάρος των πολλών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια