Οικονομία

UBS: Ανάπτυξη 2,5% της ελληνικής οικονομίας το 2015

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα ήδη από φέτος βλέπουν οι αναλυτές της UBS εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα "τρέξει" με ρυθμό 0,5% το 2014 και θα επιταχύνει στο 2,5% το 2015.

Η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, βρίσκει στήριγμα στην εσωτερική ζήτηση, δηλαδή στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ ενδείξεις σταθεροποίησης υπάρχουν και στην αγορά απασχόλησης.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελούσε κατά την UBS την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2008. "Βασική κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη είναι η ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης -τόσο της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων- αλλά και η άριστη τουριστική σαιζόν", εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, όπως αναφέρει η imerisia.gr, η ανεργία θα κυμανθεί στο 26,9% φέτος (από 27,5% πέρυσι) και στο 25,2% για το 2015. Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5% το 2015 (θα είναι στάσιμες φέτος), ενώ οι επενδύσεις παγίων προβλέπονται στο +2% φέτος και στο +7% το 2015. Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται αυξημένη κατά 0,3% το 2014 και 2,7% το 2015, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 5,5% και 6% αντίστοιχα.

Αναφερόμενη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, η UBS τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.

Ως προς τις επόμενες σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα, ο οίκος επισημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους. Η αξιολόγηση αυτή θα επιχειρήσει να επιτύχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα που αλληλοσυνδέονται:

1) Το εάν είναι εφικτός ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

2) Τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα stress tests της ΕΚΤ και την εξάρτησή του από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ.

3) Το χρηματοδοτικό κενό του 2015 (περίπου 10,5 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την έκδοση ομολόγων).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια