default-image

Ρέγκλινγκ: "Το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα λήγει στο τέλος του 2014"

Οικονομία
Ρέγκλινγκ: "Το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα λήγει στο τέλος του 2014"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει στο τέλος του 2014 ανεξαρτήτως αν παραμείνουν αδιάθετα κεφαλαία», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) Κλαους Ρέγκλινγκ σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, βάζοντας τέλος στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να φεύγει από την Ελλάδα και να εξοφλεί τα υπόλοιπα 12 δισ. που απομένουν να δοθούν στην χώρα μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Άλλωστε πολλά κράτη-μέλη δε θέλουν να δουν το ΔΝΤ να φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, όποτε δεν βλέπω πως θα γίνει αυτή η έξοδος του Ταμείου», τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στα γραφεία του οργανισμού στο Λουξεμβούργο.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και υπεύθυνος για τον δανεισμό της Ελλάδας κ. Ρέγκλινγκ με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει στο τέλος του χρόνου ό,τι και να γίνει. Παρόλο που η Ελλάδα δεν υποχρεούται να πάρει την τελευταία αυτή δόση της χρηματοδότησης, τα χρήματα που συνδέονται με αυτή την αξιολόγηση είναι ένα αρκετά σημαντικό πόσο, το οποίο μάλλον θα είναι αναγκαίο για τις ανάγκες του ελληνικού προϋπολογισμού. Έτσι, ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένος και δε θα μπορέσει να ξεπεράσει τα χρονικά πλαίσια του τέλους του 2014. Αν η Ελλάδα δεν ζητήσει την εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων του ΔΝΤ - έτσι ώστε να τελειώσει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ στο τέλος του έτους - ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να το κάνει, και άλλες χώρες κοντά στην λήξη του προγράμματος του με το ΔΝΤ το έχουν κάνει στο παρελθόν», αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο  είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί, ακριβώς γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός της.

Αν χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος τότε ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό θα είναι «μία πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι τόσο απλή.

Στο θέμα επιτήρησης της Ελλάδας ακόμα και με τη λήξη του προγράμματος οι δανειστές έχουν δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, «καθώς πρέπει να βεβαιώσουν ότι η χώρα προγράμματος θα εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της». Αυτοί οι έλεγχοι δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ ότι θα γίνονται κάθε έξι μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News