default-image

Πτώση στην παραγωγή οίνου φέρνει το πρώιμο φθινόπωρο

Κρήτη
Πτώση στην παραγωγή οίνου φέρνει το πρώιμο φθινόπωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής οίνου αναμένει για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο 2014- 2015 η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), καθώς η όψιμη παραγωγή φέτος σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν επιδράσει αρνητικά στις περισσότερες κατηγορίες κρασιού.

Όπως αναφέρεται, ενδέχεται η μείωση στην παραγωγή να οριστικοποιηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό απ' αυτό που προβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών επιδεινώνουν τις προβλέψεις.

Προσθέτει, δε, ότι οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές σπεύδουν να τρυγήσουν υπό το φόβο και άλλων επερχόμενων βροχοπτώσεων γεγονός που θα συμβάλει στη σήψη των σταφυλιών.

Οι προβλέψεις του υπουργείου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, κάνουν λόγο για συνολική πτώση της παραγωγής κατά 13,25% σε σύγκριση με το 2013, πτώση κατά 7,47% σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας και πτώση κατά 17,94% σε σχέση με τον μέσο όρο δεκαετίας.

Οι οίνοι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) καταγράφουν μείωση κατά 20,63% στα 500.000 εκατόλιτρα, οι οίνοι ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) μείωση κατά 16,67% στα 250.000 εκατόλιτρα, ενώ πτώση 13,91% στα 2.030.000 εκατόλιτρα καταγράφεται και στους οίνους που δεν κατηγοριοποιούνται.

Αντίθετα, αύξηση καταγράφουν οι ποικιλιακοί οίνοι, γεγονός που υποδηλώνει και μια εσωτερική στροφή στην παραγωγή αυτής της κατηγορίας. Η παραγωγή των ποικιλιακών οίνων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 71,43% στα 120.000 εκατόλιτρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News