Οικονομία

Χωρίς δικαίωμα ψήφου στην ΕΚΤ ο Στουρνάρας για τρεις μήνες

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για τρεις μήνες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με άλλους τρεις διοικητές εθνικών τραπεζών, χάνει το δικαίωμα ψήφου από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με απόφαση του 2003, η ΕΚΤ θεσμοθέτησε την εκ περιτροπής παραίτηση των διοικητών του δικαιώματος ψήφου, όταν ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (πέντε μόνιμα μέλη και οι ex officio διοικητές των κεντρικών τραπεζών) ξεπεράσει τους 18.

Από την αρχή του επομένου χρόνου η ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να φτάσει τον αριθμό αυτό.

Η ΕΚΤ προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου «η διαδικασία λήψης αποφάσεων να είναι πιο αποτελεσματική».

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι διοικητές θα συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκτός από το διοικητή της ΤτΕ, την 1η.1.2015 από το δικαίωμα ψήφου παραιτούνται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ο οποίος όμως ανακτά το δικαίωμά του το Φεβρουάριο, οπότε χάνει το δικαίωμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας) καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Εσθονίας και της Ιρλανδίας.

Το Φεβρουάριο ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης επανακτά το δικαίωμά του και τη θέση αυτή (χάνοντας το δικαίωμα) παίρνει η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γεωρκάτζη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια