Οικονομία

Χάνει προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ της ΕΚΤ ο Στουρνάρας

Το δικαίωμα ψήφου από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χάνει προσωρινά και για χρονικό διάστημα τριών μηνών, από 1.1.2015,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτός από τον κ.Στουρνάρα, άλλοι τρεις διοικητές εθνικών τραπεζών από την 1.1.2015 παραιτούνται προσωρινά από το δικαίωμα ψήφου, σε εφαρμογή παλαιότερης απόφασης, του 2003, της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ θεσμοθέτησε την εκ περιτροπής παραίτηση των διοικητών του δικαιώματος ψήφου, όταν ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου (πέντε μόνιμα μέλη και οι ex officio διοικητές των κεντρικών τραπεζών) ξεπεράσει τους 18.

Από την αρχή του επομένου χρόνου η ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να φθάσει τον αριθμό αυτό.

Η ΕΚΤ προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου «η διαδικασία λήψης αποφάσεων να είναι πιο αποτελεσματική».

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι διοικητές θα συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει το imerisia.gr.

Εκτός από τον διοικητή της ΤτΕ, την 1.1.2015 του δικαιώματος ψήφου παραιτούνται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ο οποίος όμως ανακτά το δικαίωμα του τον Φεβρουάριο), οπότε χάνει το δικαίωμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας) καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Εσθονίας και της Ιρλανδίας.

Τον Φεβρουάριο ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης επανακτά το δικαίωμά του και τη θέση αυτή (χάνοντας το δικαίωμα) παίρνει η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γεωρκάτζη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια