Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Στις 22 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά

Σε γραπτή ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε νέες διευκρινίσεις όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, όπου επισημαίνει ότι καινούργια εκκαθαριστικά θα υπάρξουν όπου απαιτείται και όχι για το σύνολο των φορολογουμένων. Μάλιστα επαναλαμβάνει ότι τα εκκαθαριστικά θα εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, μόνο όσον αφορά στις 6 δόσεις ισχύουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και όχι για το τελικό ποσό του φόρου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι:

* Η ειδοποίηση των δόσεων που εκτυπώνεται από το ΟΠΣ Περιουσιολόγιο αναφέρεται μόνο στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των δόσεων με βάση την αρχική εκκαθάριση.

* Η πίστωση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους εμφανίζονται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISNet, στην οποία εμφανίζονται οι καταβολές.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη τονιστεί από τη ΓΓΔΕ και σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα εκκαθάριση, όπου αυτή απαιτείται, θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Στο μεταξύ με απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου, απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31η/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους.

Στην απόφαση διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δε θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση των πολιτών, την επιτάχυνση των συναλλαγών και τη μείωση της γραφειοκρατίας θα συνεχιστούν, όπως σημειώνεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια