default-image

Εξόρυξη σπάνιων γαιών μελετά το ΥΠΕΚΑ

Οικονομία
Εξόρυξη σπάνιων γαιών μελετά το ΥΠΕΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εξόρυξη βιομηχανικά πολύτιμων σπάνιων γαιών, μέταλλα που είναι απολύτως απαραίτητα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων φωτοβολταϊκά,  μελετά το ΥΠΕΚΑ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικές ποσότητες.

Πρόκειται για ορυκτά τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη παγκοσμίως, ενώ η Ευρώπη τα έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των 14 κρίσιμων ορυκτών, τη ζήτηση των οποίων δεν μπορεί να καλύψει, αναφέρει ο Σκάι.

Υπολογίζεται ότι η ζήτηση για σπάνιες γαίες παγκοσμίως θα ανέλθει σε 200.000 τόνους το 2015, από 130.000 τόνους που ήταν το 2010.

Η Ελλάδα ανήκει στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γροιλανδία που μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση αυτών των ορυκτών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, , Γιάννης Μανιάτης  συναντήθηκε όπως μετέδωσε ο Σκάι, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα αυτό, καθώς η Κινά διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Η κινέζικη αποστολή εξέφρασε ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τον τομέα του ορυκτού πλούτου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News