default-image

Έκπτωση... υπο όρους προβλέπει η ρύθμιση του φόρου ακινήτων

Οικονομία
Έκπτωση... υπο όρους προβλέπει η ρύθμιση του φόρου ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε όλη τη διάρκεια του 2013 προβλέπει η ρύθμιση με τις διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ που είναι πλέον στα χέρια των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για ενημέρωση και κατατίθεται  στη Βουλή.Ωστόσο εάν ένα ακίνητο ήταν ενοικιασμένο για κάποιο διάστημα εντός του 2013, ο ιδιοκτήτης του δεν δικαιούται την έκπτωση.

Επίσης, στη ρύθμιση «κλειδώνουν» οι έξι δόσεις για την καταβολή των δόσεων, με πρώτη πληρωμή ώς τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Ισχύει η μείωση του φόρου για τα ακίνητα στις 4.000 περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και εκτός αντικειμενικού συστήματος στις οποίες κατά την πρώτη εκκαθάριση προέκυψαν πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στις περιοχές αυτές, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν οι τιμές που είχαν ληφθεί υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες.

Σε αναμονή 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Ωστόσο, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.

Ετσι λόγω των προβλημάτων αυτών, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά, ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).

"Αγκάθι" τα τουριστικά καταλύματα

Ομοιόμορφο ΕΝΦΙΑ σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με αφορμή την επιβολή πολλαπλάσιου ΕΝΦΙΑ στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι «ο ελληνικός τουρισμός οφείλει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στο σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τον τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία για ακόμα μια χρονιά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News