Οικονομία

Τρίτη φορά στη Βουλή το απαγορευμένο φυτοφάρμακο

Διευκρινήσεις για την κατά παρέκκλιση παροχή αδείας κυκλοφορίας, διάθεσης και χρήσης φυτοφαρμάκου που δεν πληροί τις προδιαγραφές και δεν είναι σύμφωνο με τους περιορισμούς της ΕΕ, ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και ο κ. Μάξιμος Σενετάκης, μετά τους κυρίους Αυγενάκη και Μιχελογιαννάκη που κατέθεσαν ερωτήσεις το προηγούμεο διάστημα, βασισμένοι στην αποκάλυψη της εφημερίδα Νέα Κρήτη.

Η χρήση του νηματωδοκτόνου 1,3-D που επετράπη κατά παρέκκλιση για 120 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα Κρητικής εφημερίδας, εγείρουν ερωτήματα για το αν έχει νόημα η χρήση του εν λόγο φαρμάκου.

Κατόπιν τούτου γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη ενίσχυσης των αγορανομικών ελέγχων προς αποφυγή υπέρμετρων χρήσεων, πόσο μάλλον όταν τα διατροφικά προϊόντα που βρίσκονται σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού όσο αφορά την παραγωγή τους σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας.

Ο κ. Σενετάκης θεωρεί πως ορθότερο θα ήταν τα μέτρα να είναι προς την κατεύθυνση συνθηκών σκληρού ανταγωνισμού ως προς την αγνότητα και την ποιότητα τους, στα οποία η Κρήτη και όλη η Ελλάδα υπερτερούν έναντι των άλλων περιοχών της Ε.Ε.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου εκφράζει την υποστήριξη του στην προσπάθεια ώστε το μοντέλο ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα να αναδιαρθρωθεί και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ημερομηνία   29.07.2014

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Θέμα : Κυκλοφορία, διάθεση και χρήση νηματωδοκτόνου 1,3-D

Κύριε υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει θέμα αναφορικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει η Ε.Ε. Συγκεκριμένα η χρήση του νηματωδοκτόνου 1,3-D που επετράπη κατά παρέκκλιση για 120 ημέρες, αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου. Η χρήση του νηματωδοκτόνου 1,3-D προβάλλεται ως η μόνη εναλλακτική οικονομική λύση από τους ενδιαφερόμενους στις παρούσες συνθήκες, σκληρού ανταγωνισμού στο πρωτογενή τομέα. Η αναφορά πρόσφατου δημοσιεύματος ωστόσο, τοπικής εφημερίδας, σε σχετικό έγγραφο εταιρείας που παράγει το εν λόγω προϊόν ότι οι υπέρμετρες χρήσεις χρειάζονται ισχυρούς αγορανομικούς ελέγχους και η αποδοχή ότι είναι προς το παρόν μη εγκεκριμένο προϊόν από την Ε.Ε. αφήνει πολλά ερωτηματικά. Ιδιαίτερα δε με τη σημείωση ότι «είναι κοντά η υποβολή παραγωγής καθαρού 1,3-D αυτό το χρόνο, συμβατού με τη νέα ισχύουσα ρύθμιση της Ε.Ε., με στόχο να αρθεί η επίσημη απαγόρευση του». Όπως καταλαβαίνετε το μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, στο σημερινό περιβάλλον του σκληρού ανταγωνισμού, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υποστήριξη ώστε να αναδιαρθρωθεί και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Επειδή λοιπόν υπάρχουν υπόνοιες για τα αποτελέσματα του στον άνθρωπο, από τη χρήση του νηματωδοκτόνου 1,3-D σε καλλιέργειες και ούτως ή άλλως γίνεται λόγος για ισχυρούς αγορανομικούς ελέγχους για την προστασία από υπέρμετρες χρήσεις.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεσθε να επανεξετάσετε την άδεια κατά παρέκκλιση του εν λόγω νηματωδοκτόνου 1,3-D ή/και να εντείνετε τους αγορανομικούς ελέγχους;

Σε άλλη περίπτωση πως προβλέπεται από το Υπουργείο να ενταθούν οι αγορανομικοί έλεγχοι, οι οποίοι είναι απαραίτητο να είναι ενισχυμένοι, προς αποφυγή υπέρμετρων χρήσεων;

Σχόλια