default-image

Έκτακτη αξιολόγιση το Σεπτέμβρη απο ΔΝΤ

Οικονομία
Έκτακτη αξιολόγιση το Σεπτέμβρη απο ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου, να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται», εξέφρασε από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Η συγκεκριμένη δήλωση του εκπρόσωπου του ΔΝΤ -η οποία έγινε χωρίς μάλιστα να έχει δεχθεί αντίστοιχη ερώτηση- εναρμονίζεται πλήρως με το αίτημα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το Σεπτέμβριο, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έθεσε επανειλημμένα στους εκπρόσωπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για το εάν έχει προγραμματισθεί συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εντός του Αυγούστου και επί ευρωπαϊκού εδάφους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, ότι οι μεγάλες περικοπές μισθών στην Ελλάδα δεν ήταν αποτελεσματικές στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρκέσθηκε να απαντήσει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

«Περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα», τόνισε , προσθέτοντας πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν χρειάζονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ο Μάρεϊ τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να παράσχουν την όποια στήριξη απαιτείται για την ελάφρυνση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Σε ερώτηση , ότι στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πρόσφατα κατέδειξαν ότι ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στα επίπεδα φτώχειας, ο Μάρεϊ είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες εξόδου από αυτή την κατάσταση, ενώ προσέθεσε πως το ζήτημα θα απασχολήσει  και την προσεχή αξιολόγηση της τρόικας.

Ερωτηθείς για το εάν το Ταμείο έχει ζητήσει αλλαγές στη χρηματοδότηση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και ειδικά για το εάν το Ταμείο «επιμένει» στο θέμα αυτό ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως το ζήτημα είναι ειδικό και πως θα πρέπει να απευθυνθεί για διευκρινίσεις στον Πολ Τόμσεν αναφορικά με αυτή την πτυχή του προγράμματος.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά του Ματέο Ρέντσι ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» ο Μάρεϊ δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε στις ιταλικές αρχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News