default-image

Άμεση επιστροφή ενισχύσεων 600 εκ. ευρώ ζητά η Ε.Ε.

Κρήτη
Άμεση επιστροφή ενισχύσεων 600 εκ. ευρώ ζητά η Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία νέα δημοσιονομική «βόμβα» καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, μετά την διπλή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαικών Κοινοτήτων για ανάκτηση παράτυπων αγροτικών ενισχύσεων 600 εκατ. ευρώ περίπου που διανεμήθηκαν την προηγούμενη 10ετία.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη και τούτο υπολογίζεται να γίνει εντός δεκαημέρου. Μετά την κοινοποίηση η απόφαση πρέπει να εκτελεστεί εντός 60 ημερών, δηλαδή περί το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα χειρίζεται το νομικό τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο το ΥΠΟΙΚ- δημοσιονομικά υπεύθυνο - αναμένει σύμφωνα με πληροφορίες  εισήγηση  για πιθανές νομικές διεξόδους. Η χρονική συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο χρόνος συμπίπτει με την νέα άφιξη των δανειστών στην Αθήνα για την πέμπτη αναθεώρηση και το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, αλλά και με τις εισηγήσεις που περιμένουν από  το ΥΠΟΙΚ για τα ειδικά μισθολόγια (ενστόλων, ιατρών ΕΣΥ, ακαδημαϊκών κλπ) που υπολογίζεται ότι έχουν δημοσιονομικό κόστος περί το 1 δισ. ευρώ….

Οι αποφάσεις του ΔΕΚ

Τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκαν δύο διαφορετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων:

Η πρώτη απόφαση αφορά την ανάκτηση αγροτικών ενισχύσεων ύψους 387,4 εκατ. ευρώ ως ασύμβατες ενισχύσεις που διανεμήθηκαν την περίοδο 2008-2009. Η  Απόφαση - 16/07/2014 - Ελλάδα κατά Επιτροπής  (Υπόθεση T-52/12) απορρίπτει και  την ελληνική αίτηση αναστολής  εκτέλεσης για  την απόφαση του 2012 η οποία έκρινε τις αντισταθμιστικές πληρωμές που πραγματοποίησε κατά τα έτη 2008 και 2009 ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ασύμβατες με την εσωτερική αγορά και διέταξε  την ανάκτησή τους.  

Η δεύτερη απόφαση αφορά διορθώσεις ύψους πλέον των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοινωθέν τύπου αριθ. 97/14 της  10ης Ιουλίου 2014 για την  απόφαση στην υπόθεση C-391/13 P «το Δικαστήριο επικυρώνει την ανάκτηση από την Ελλάδα 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ λόγω καθ' υποτροπή πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και για τις αροτραίες καλλιέργειες».

Η απόφαση αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών στον ελαιοκομικό τομέα, ούτε το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων». Ζητά επιστροφή 133,3 εκατ ευρώ στον ελαιοκομικό τομέα για τις περιόδους 2003/2004 και 2004/2005,  3,7 εκατ ευρώ για εκπρόθεσμες δαπάνες κατάρτισης του ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα  και 122,42 εκατ ευρώ για το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων των αροτραίων καλλιεργειών για τις δηλώσεις του 2007.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News