Οικονομία

"Ψαλίδι" στις εκτάσεις που επιδοτούνται

Ένα... "αόρατο χέρι" μπαίνει στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων και ψαλιδίζει τις περιουσίες των ανθρώπων στο νησί μας, μειώνοντάς τους τα στρέμματα και κατά συνέπεια τις επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν στη συνέχεια μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για "φάντασμα". Πίσω από τη ληστρική πολιτική σε βάρος του νησιού μας βρίσκεται ο περίφημος ΟΠΕΚΕΠΕ, οι άνθρωποι του οποίου στο νησί μας, στις διαμαρτυρίες των λιγοστών παραγωγών που μέχρι τώρα πήραν χαμπάρι τη "σφαγή", δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και υποστηρίζουν ότι «κόβουμε βάσει κοινοτικών ενισχύσεων ό,τι φαίνεται στο χαρτί πως... δεν είναι "πράσινο"»!

«Με το έτσι θέλω…»

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων, με ψαλίδισμα εκτάσεων που βγαίνουν εκτός ΟΣΔΕ με την ένδειξη "Μη επιλέξιμες", παρότι πρόκειται για πραγματικές περιουσίες, όπως καταγγέλλουν στη "Ν.Κ." αγρότες που επικοινώνησαν μαζί μας, όταν πήραν χαμπάρι τι τους έχουν κάνει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών, ήδη με το "έτσι θέλω" η Κρήτη πρέπει να έχει χάσει πάνω από το 10% των μέχρι σήμερα επιδοτούμενων εκτάσεών της και έπεται και συνέχεια.

Ένας από τους παραγωγούς αυτούς λέει στη "Ν.Κ.": «Είχα επιδοτούμενα τα προηγούμενα χρόνια 88 στρέμματα. Και μου τα μείωσαν. Και φέτος μου έκοψαν κι άλλη έκταση και μου τα κατέβασαν στα 81 στρέμματα. Από του χρόνου, δηλαδή, που με τη νέα ΚΑΠ θα γίνονται οι πληρωμές κατά στρέμμα, εγώ θα έχω χάσει 15 στρέμματα. Γιατί; Με ποιο δικαίωμα μπαίνουν στη δήλωσή μου και μου κόβουν στρέμματα»;

Ο ίδιος προσθέτει επίσης και ένα άλλο τέχνασμα που κάνει αυτήν τη φορά ο ΕΛΓΑ.

«Είχα δηλώσει ένα ενιαίο λιόφυτο 2,5 στρεμμάτων. Και ο δορυφόρος, λέει, μου το τεμάχισε σε τρία τεμάχια. Όταν λοιπόν το 2012 είχα πάθει ζημιά από τον παγετό, έρχεται ο ΕΛΓΑ και μου λέει ότι, αφού εμφανίζεται να είναι σε τρία τεμάχια κάτω του ενός στρέμματος το κάθε τεμάχιο, δε δικαιούμαι αποζημίωση, λες και έφταιγα εγώ που αυτοί πήραν το ενιαίο λιόφυτό μου και μου το έβαλαν σε τρεις κωδικούς»!

Σύμφωνα με τον ίδιο παραγωγό, αλλά και άλλους που μιλήσαμε, αυτές είναι διαπιστώσεις που μέχρι τώρα έχουν λίγοι κάνει, αλλά σίγουρα αφορούν σε πάρα πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους στο νησί μας...

«Είναι σκάνδαλο»

Ως σκάνδαλο χαρακτηρίζει την υπόθεση αυτή ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης. «Όταν διαμαρτυρηθήκαμε ως ΟΑΣΝΗ για την υπόθεση αυτή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μας είπαν ότι οτιδήποτε δε φαίνεται πράσινο στο χάρτη το βγάζουν έξω. Εμένα τρεις φορές μου το έχουν κάνει αυτό. Αμπέλι που ήταν 12,5 στρέμματα μού το είχαν βγάλει 9,8 στρέμματα.

Αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά έχουν ξεκινήσει να γίνονται από το 2008», λέει ο συνδικαλιστής, που εκτιμά ότι ήδη οι κομμένες εκτάσεις στο νησί μας πρέπει να ξεπερνούν το 10%. «Υπάρχουν τεμάχια που τα έχουν κάνει και δυο και τρία κομμάτια. Δηλαδή, εκεί που ένας παραγωγός είχε, ας υποθέσουμε, δέκα τεμάχια στη δούλεψή του, μια στιγμή φάνηκε ότι έχει 15 ή 20. Και όταν η περιουσία σου είναι τεμαχισμένη με αυτό τον τρόπο από λίγα μέτρα το κάθε τεμάχιο, δεν μπορείς μετά να πάρεις και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση ζημιάς», προσθέτει ο συνδικαλιστής.  

Χωρίς αποτέλεσμα

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Μιχάλης Καμπιτάκης τονίζει ότι από το 2008 και μετά έχει κάνει τρεις-τέσσερις παρεμβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Παρεμβάσεις είχαν γίνει και από την Ένωση Ηρακλείου, γιατί έχουν μείνει έξω ένα σωρό εκτάσεις και έχουν πρόβλημα οι παραγωγοί. Αυτές είναι πραγματικές εκτάσεις. Δε μιλάμε για κάτι το παράξενο. Εμείς είχαμε και περιπτώσεις περυσινές, που είχαν βγάλει απ' έξω ολόκληρα αμπέλια. Και είδε κι έπαθε ο παραγωγός να τα ξαναβγάλει "Επιλέξιμα"»!

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι σε περίπτωση που ο παραγωγός προχωρήσει σε ενστάσεις, ακόμα κι όταν δικαιωθεί, περνάνε χρόνια μέχρι να ξαναρχίσει να παίρνει κανονικά την επιδότησή του...

«Μεγάλη σφαγή, με θύματα - όπως πάντα - τους παραγωγούς»

«Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Η υπόθεση αφορά στη μείωση που έχει κάνει από πέρυσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Ένωση Ηρακλείου κάθε μέρα προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των παραγωγών. Και ιδιαίτερα στα βοσκοτόπια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μείωσε τις "Επιλέξιμες Εκτάσεις" και έρχεται και λέει, για παράδειγμα, στο Δήμο Μαλεβιζίου, "ενώ έχεις τόσες χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια και με αυτά είχες καλύψει τόσους κτηνοτρόφους, τώρα σου μειώνω στα τόσα τα στρέμματα και αυτά μοίρασέ τα στους ίδιους κτηνοτρόφους"»...

Όπως τονίζει ο συνεταιριστής, «τώρα πάλι που ανοίγει αυτό το θέμα, επανέρχεται το πρόβλημα της διανομής των δημοτικών εκτάσεων. Είναι μέγα ζήτημα»...

Πάντως, από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής της ΕΑΣ Πεζών Ανέστης Βασιλειάδης αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι αυτό που θεωρητικά ισχύει με τις περικοπές στρεμμάτων είναι «ότι τώρα με τους νέους ελέγχους βγαίνουν έξω από το ΟΣΔΕ οψιγιάδες, αγροτικοί δρόμοι κ.λπ., που δε συμπεριλαμβάνονται στις "Επιλέξιμες" εκτάσεις και που κακώς μέχρι σήμερα δεν είχαν εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις των παραγωγών. Τουλάχιστον, εμείς αυτό γνωρίζουμε με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια