Οικονομία

Πρόστιμα "φωτιά" για όσους δεν έκαναν φορολογική δήλωση

Πρόσθετους φόρους και πρόστιμα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εντός της προθεσμίας που έληξε στις 14 Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, οι υπολογιστές "είχαν πάρει φωτιά" από τους φορολογούμενους που αφησαν τις δηλώσεις τους για  την τελευταία στιγμή, ενώ εκτιμάται ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός και σε επίπεδο Κρήτης, δεν κατάφερε να είναι μέσα στις προθεσμίες.

Με εγκύκλιο της, η  γγ Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου, διευκρινίζει τις επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης.Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά τις 14/7/2014, θα επιβληθεί:

?      πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλούμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.

?      για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Κατά την τελευταία ημέρα υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000.

Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογούμενων υπέβαλαν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση.

Σχόλια