Οικονομία

Δέσμευση για τις ζημιές των αμπελουργών

Μια χρήσιμη και σημαντική συζήτηση για τον τομέα της ασφάλισης των αμπελουργών της Κρήτης και τις εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις του περονόσπορου, και όχι μόνο, είχαν με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο ο πρόεδρος Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης χθες στο γραφείο του στην Αθήνα, αποσπώντας δεσμεύσεις ότι σύντομα θα έρθει ο ίδιος στην Κρήτη και θα επισκεφτεί αμπελουργικές περιοχές, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι αναγνωρίζει πως οι αμπελουργοί του νησιού μας δεν έχουν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές!

Στη συνάντησή τους αυτή οι εκπρόσωποι των αμπελουργών ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των χρημάτων για τον περονόσπορο, κάτι που απαιτεί να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν μεσολαβήσει με συνέπεια τα χρήματα να καθυστερούν.

Από 'κει και πέρα, όπως λέει στη "Ν. Κρήτη" ο κ. Ιερωνυμάκης, «ο κ. Έξαρχος συμφώνησε ότι οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης δεν έχουν εκκρεμότητες με τον ΕΛΓΑ και πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους. Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει και από την πλευρά του ΕΛΓΑ η ανάλογη ανταπόκριση».

Όμως, πέρα από τον περονόσπορο, ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε και στις φετινές ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια, που προκάλεσαν οι νοτιάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες και άλλες ζημιογόνες καιρικές συνθήκες. «Μας εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Και δέχτηκε και ο ίδιος να κατέβει κάτω για να επισκεφτεί αμπελουργικές περιοχές. Και θα έρθει να δούμε και για τα ζητήματα των επιτραπέζιων σταφυλιών, καθώς είναι ένας τομέας που στηρίζει όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά γενικότερα την τοπική και εθνική οικονομία. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για περίπου 20 χιλιάδες τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών, που φεύγουν στις εξαγωγές κάθε χρόνο.

 Είναι τεράστιο το κέρδος για τον τόπο μας. Διότι δεν είναι μόνο τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη, αλλά μιλάμε και για τις οικογένειες που απασχολούνται στα αμπέλια, για τους εμπόρους που κερδίζουν χρήματα, μεταφορικές εταιρείες και γενικά για τη διακίνηση πολλών χρημάτων που γίνεται μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο Βασίλης Έξαρχος υποσχέθηκε ότι ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει τα προβλήματα ποιότητας των σταφυλιών από τις φετινές καιρικές συνθήκες και δε θα αφήσει τους παραγωγούς ξεκρέμαστους. «Αφού πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, θα είναι και ο ΕΛΓΑ σωστός απέναντί τους, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Έξαρχος», λέει χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο κ. Ιερωνυμάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που συνάντησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών στην Αθήνα.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια