default-image

Μέτρα κατά των ύποτπων σπόρων

Κρήτη
Μέτρα κατά των ύποτπων σπόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία της αντιπεριφερειάρχου Λασιθίου κ. Πελαγίας Πετράκη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ιεράπετρα, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Ιεράπετρας, συνάντηση των αρμόδιων φορέων με θέμα την ποιότητα των σπόρων που κυκλοφορούν για την αγροτική παραγωγή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γουλιδάκης Γιάννης και Δασκαλάκης Νίκος και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανδρουλάκης Γιάννης, ο Πατεράκης Νίκος από το ΚΕΠΠΥΕΛ Λασιθίου, ο Φραντζεσκάκης Μανόλης από τη Διεύθυνση Γεωργίας-Τμήμα Αγίου Νικολάου, η Μαυρή Χριστίνα και ο Αρχαγγελίδης Νίκος από τη Διεύθυνση Γεωργίας-Τμήμα Ιεράπετρας και εκ μέρους του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου οι κύριοι Καπαράκης, Μπαλοθιάρης, Παπαχατζάκης και Χανιωτάκης.

Αποφασίστηκε να στέλνεται δείγμα σπόρων από κάθε σπορομερίδα (Lot number) στο ΚΕΠΠΥΕΛ. Οι εταιρείες σπόρων που δραστηριοποιούνται στο Λασίθι θα παραδίδουν κλειστό φάκελο ως δείγμα στο ΚΕΠΠΥΕΛ για να υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης εφόσον υπάρξει πρόβλημα.

Με παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχου Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη θα ζητηθεί από το διαπιστευμένο εργαστήριο Σίνδου στη Θεσσαλονίκη να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους σπόρους φυτών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας.

Θα γίνει υποχρεωτική η αναγραφή του LOT NUMBER στα τιμολόγια.

Το ΚΕΠΠΥΕΛ θα δώσει άμεσα εντολή στα φυτώρια για υποχρεωτική αναγραφή του LOT NUMBER στα τιμολόγια που παίρνουν οι παραγωγοί για τους σπόρους και τα σπορόφυτα που αγοράζουν. Τα φυτώρια, τέλος, θα είναι υποχρεωμένα να σπέρνουν ανά LOT NUMBER και να παραδίδουν τον άδειο φάκελο στον παραγωγό.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν μετά τα τελευταία κρούσματα διακίνησης ύποπτων σπόρων, που δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα στην παραγωγή κηπευτικών.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News