Οικονομία

Ανανέωση της κάρτας ανεργίας με ένα κλικ

Με ένα "κλικ" στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα γίνεται η ανανέωση της κάρτας ανεργίας, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των ουρών στον ΟΑΕΔ, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα, υποχρεώνονται να «επισκέπτονται» τον Οργανισμό για την ανανέωση της κάρτας.

Όπως προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτς,  οι άνεργοι θα μπορούν να ανανεώνουν την κάρτα από τον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται πως με την αξιοποίηση του Διαδικτύου «δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας, αλλά θα αρκεί η ψηφιακή και εξ αποστάσεως επιβεβαίωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν εργασία».

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης τονίζει πως «δίνουμε λύση σε ένα ακόμα πρόβλημα της καθημερινότητας. Βάζουμε οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές στον ΟΑΕΔ. Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται καμία επίσκεψη στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ».

Στα θετικά της πρωτοβουλίας είναι πως περίπου 1.000 υπάλληλοι του ΟΑΕΔ -που μέχρι τώρα απασχολούνταν με την ανανέωση της κάρτας ανεργίας- θα μπορούν να ασχοληθούν με δράσεις εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων.

Ουσιαστικά θα κάνουν ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο και θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίας με στόχο την ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η αποδέσμευση μεγάλου αριθμού στελεχών του ΟΑΕΔ από καθημερινές διοικητικές διαδικασίες και η επικέντρωσή τους στην κατάρτιση συγκροτημένων ατομικών σχεδίων δράσης για την ένταξη των ανέργων στην απασχόληση θα τονώσει την αποτελεσματική λειτουργία και τη στρατηγική παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας».

Ρόλο- κλειδί στην εφαρμογή του μέτρου διαδραματίζει το σύστημα «Εργάνη», το οποίο ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται, όπως αναφέρεται.

Σχόλια