default-image

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Οικονομία
Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε από το Εurogroup η δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων όρων έως τις αρχές Αυγούστου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup καλοσώρισε την εκπλήρωση των προαπατούμενων, ενώ ανέφερε ότι αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η επίσκεψη στη χώρα τεχνικού κλιμακίου της τρόικα. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ το ταμείο θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προς την χώρα.

Στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της Ελλάδας και «έχουμε ακόμη δουλειά» δήλωσε ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. O Γ. Ντέισελμπλουμ υπενθύμισε ότι, πριν από λίγες ημέρες η ομάδα εργασίας του Eurogroup (euroworking group) άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης της τρόικας.

«Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους». Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ο Γ. Ντέισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη, επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς.

Ο ίδιος τόνισε ότι, οι χώρες οι οποίες κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε αρκετά κράτη-μέλη μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντέισελμπλουμ, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News