Οικονομία

Φοροδιαφεύγουν οι τέσσερις στους πέντε πλούσιους

Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που πολλοί πολίτες αδυνατούν, πλέον, να πληρώνουν φόρους και "χαράτσια", αγανάκτηση προκαλεί η φοροδιαφυγή που "ζει και βασιλεύει" στα πλούσια εισοδήματα, όπως αποκαλύπτεται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Τουλάχιστον 1.200 φάκελοι που αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής από μεγαλόσχημους οδεύουν στο γραφείο της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, μόνο ένας στους πέντε πλουσίους που ελέγχονται έχει κάνει δήλωση με ειλικρίνεια και έχει φορολογηθεί για τα πλήρη εισοδήματά του, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι χάθηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της απραξίας των μνημονιακών κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν μόνο με τους μικρούς φοροφυγάδες. Πολύτιμος χρόνος χάθηκε επειδή τα CD "χάνονταν" στο δρόμο και κανείς δεν άγγιζε τους πάνω από 2.000 μεγαλόσχημους της λίστας Λαγκάρντ ή τους 24.000 της λίστας των εμβασμάτων που είχαν βγάλει πάνω από 10 δισ. ευρώ "ζεστό" χρήμα από τη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν 500 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου (έναντι μόλις 50 στα προηγούμενα δύο χρόνια). Τα στοιχεία που φτάνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν καθαρογραφούν το ποσοστό φοροδιαφυγής φτάνει στο ιλιγγιώδες 80%.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του newmoney.gr:

¦ 400 έλεγχοι αφορούσαν σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Ούτε οι 100 όμως δεν ήταν ειλικρινείς!

¦ 100 έλεγχοι αφορούσαν σε offshore. Βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους (15% επί της αντικειμενικής αξίας τους) για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας.

¦ Οι διαφυγόντες φόροι που έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο. Τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από ελέγχους για τα εμβάσματα που έφευγαν στο εξωτερικό και άλλα 25 εκατ. από φόρους ακινήτων που κρύβονταν στις off shore.

Τι έχει προηγηθεί:

- Τον Αύγουστο του 2012 αποκαλύφθηκε ότι άλλαζε χέρια η λίστα Λαγκάρντ χωρίς να ξεκινά ο έλεγχός της.

- Συγκροτήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (μέσα του 2013).

- Άλλαξε ο νόμος για να επιτρέπεται στη φορολογική διοίκηση ο μερικός έλεγχος (Δεκέμβριος 2013).

- Αντέδρασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και ανέθεσαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ μέρος των ελέγχων που είχε αναλάβει το ΣΔΟΕ (Φεβρουάριος 2014).

- Άλλαξε η ηγεσία στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Απρίλιος 2014).

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται ηλεκτρονικά, με ειδικό λογισμικό και αλγόριθμους που βγάζουν σχεδόν αυτοματοποιημένα τα αποτελέσματα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια ανθρώπινης παρέμβασης ή συνδιαλλαγής με τον ελεγκτή.

Τι πληρώνουν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν ολοκληρωθεί 202 έλεγχοι, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ, τον Ιούνιο έκλεισαν άλλοι 200. Αυτοί οι έλεγχοι σε έχοντες και κατέχοντες είναι και οι μόνοι που αποδίδουν πραγματικά έσοδα στο Δημόσιο. Από τους πρώτους 202 ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 19,4 εκατ. ευρώ (περίπου 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο). Μέχρι το Μάιο εισπράχθηκαν τα 13,6 εκατ. ευρώ (ή 67.326 ευρώ κατά μέσο όρο) από κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ενώ 15 υποθέσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

Παρότι ασκήθηκαν 1.202 αγωγές και διώξεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι πληρώνουν ό,τι μπορούν και μόνο για παλαιά χρέη τους (προ του 2014), αλλά δημιουργούν νέα επειδή δεν μπορούν να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους. Έτσι βρίσκονται στον αέρα τα 11 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση στο β' εξάμηνο του 2014 (από φόρους εισοδήματος, ακινήτων κ.λπ.).

Σχόλια