Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο 5μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,6 δισ. ευρώ που είχε σημειωθεί πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Το παραπάνω προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ στο πεντάμηνο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους κατέγραψαν πολύ μικρή μείωση από τον Απρίλιο ως το Μάιο του 2014.

Συγκεκριμένα, από 5,2 δισ. που ήταν τον Απρίλιο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, υποχώρησαν στα 5,1 δισ. Ωστόσο, σε σχέση με τις αρχές του έτους, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες καθώς το Δεκέμβριο του 2013 είχαν κλείσει στα 4,6 δισ. Να σημειωθεί επίσης ότι από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι το Δημόσιο παρείχε νέες εγγυήσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ στον Ιανουάριο-Μάιο 2014, ενώ στο ίδιο διάστημα είχαν καταπέσει εγγυήσεις ύψους 5,05 εκατ. ευρώ.

Πάντως, συνολικά, οι εγγυήσεις του Δημοσίου υποχώρησαν στα 66,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου 2014 από 76,1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι το Μάιο.

Την ίδια ώρα, πρωταθλητές χρεών αναδεικνύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις όφειλες τους να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρω, από τα οποία το 1,957 αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Τα έσοδα ανήλθαν στα 29,494 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 31 δισ. ευρώ.

«Η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας», ανακοινώθηκε από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα. «Παράλληλα», σημειώνεται, «η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σταδιακά, αποκαθίσταται, ενώ και οι ενδείξεις που σηματοδοτούν μια επικείμενη έξοδό της από την ύφεση, εντός του τρέχοντος έτους, ενισχύονται όλο και περισσότερο.

Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Αυτό επιβάλλει, σε όλους μας, συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες, θεσμικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας.

Σήμερα, δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις. Η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε, το ταχύτερο, οριστικά από την κρίση. Σ' αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων μας: πολιτών, κοινωνίας, κράτους, δικαιοσύνης, πολιτικής και αγοράς. Όλοι μας πρέπει να προτάξουμε το ευρύ "εμείς", έναντι του "εγώ" ή του υπό στενή έννοια "εμείς". Να επιδείξουμε διάθεση για σύμμετρη συμμετοχή στις θυσίες και έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ωθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία σε έναν κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες».

Σχόλια