default-image

Τσιγκουνεύονται το... φάρμακο

Κρήτη
Τσιγκουνεύονται το... φάρμακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία... στο φάρμακο αποφάσισε να κάνει φέτος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνέπεια στην καταπολέμηση του δάκου να μην επαρκούν οι ποσότητες του φαρμάκου που χρησιμοποιείται, όπως αποκάλυψαν στη "Ν. Κρήτη" ελαιοπαραγωγοί της Βιάννου αλλά και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος πάντως έχει κάνει παρεμβάσεις στην Αθήνα ζητώντας περισσότερο φάρμακο, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο.

Η "Ν. Κρήτη" επικοινώνησε τόσο με το δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη όσο και με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλη Καμπιτάκη, που ξεκαθάρισαν ότι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως η Περιφέρεια Κρήτης κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει η φετινή δακοκτονία, ενώ και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί καλό θα είναι, όπως λένε, να μην κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να ελέγχουν την πορεία των εργασιών!

Από το Αφρατί του δήμου Βιάννου πήραμε τις σχετικές καταγγελίες, που αφορούσαν όμως σε ολόκληρο δήμο. Και, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι ψεκασμοί έγιναν σε πολύ λίγα ελαιόδεντρα της περιοχής τους και έμειναν ακάλυπτα όλα τα υπόλοιπα. Όταν μίλησαν με τον εργολάβο τούς απάντησε ότι δεν υπάρχει άλλο φάρμακο για να ψεκαστούν και οι άλλες περιοχές!

«Είναι αλήθεια»

Η "Ν. Κρήτη" χθες έθεσε το ζήτημα αυτό στον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που όχι μόνο δεν το διέψευσε αλλά μας έκανε γνωστό πως τέτοια προβλήματα δεν είναι μόνο στο Αφρατί αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου. «Όλοι διαμαρτύρονται», λέει ο κ. Κουκιαδάκης, «γιατί το υπουργείο περιόρισε τα φάρμακα. Δεν είναι στο Αφρατί μόνο. Υπάρχει ένας γενικός περιορισμός παντού. Υπάρχει και το φαινόμενο ότι πρέπει να ραντίζουμε παραπάνω από τις δηλωθείσες, μερικά εκατομμύρια, ελιές, και κάπου εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Δεν ξέρω για το Αφρατί κάτι ιδιαίτερο, αλλά γενικώς τα φετινά φάρμακα είναι λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια».

Στο ερώτημά μας πού μπορεί να οφείλεται αυτή η φετινή στάση του υπουργείου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης απαντά πως δεν μπορεί να ξέρει, αφού δεν είναι ειδικός για να έχει μία άποψη. «Μάλιστα, δεν τα παίρνουμε εμείς», λέει. «Μας τα δίνουν»...

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης λέει ότι «ξέρουμε από τους πρώτους ψεκασμούς που έχουν γίνει ότι έγινε σωστά η διαδικασία. Τώρα στο Αφρατί πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά καλό θα είναι να ενημερωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και να δει πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Ραντίζουν μόνοι τους...

Ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, πάντως, από την εικόνα που του μεταφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, γνωρίζει, όπως λέει, ότι «η δακοκτονία μέχρι στιγμής πάει καλά. Τώρα, αν προκύψει κάτι με τα φάρμακα και δεν έχουμε αύριο φάρμακα, αυτό εγώ δεν το ξέρω. Πάντως μέχρι στιγμής γίνεται σωστή δουλειά. Οπουδήποτε εμφανιστεί δάκος γίνεται κατευθείαν ψεκασμός. Λειτουργεί, δηλαδή, το σύστημα. Και ραντίζουν και οι άνθρωποι μόνοι τους, για να μην ξαναπάθουν αυτό που έπαθαν πέρυσι».

Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Καμπιτάκης καλεί τους παραγωγούς να ελέγχουν από μόνοι τους και όσο γίνεται πιο συχνά την πορεία των εργασιών στους ψεκασμούς που γίνονται κατά του δάκου της ελιάς, κάτι που είναι δική τους υποχρέωση και ανάγκη για τη διασφάλιση μιας όσο γίνεται καλύτερης και ελεγχόμενης διαδικασίας.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News