Οικονομία

"Η αναδιάρθρωση του χρέους θα δώσει ώθηση στην οικονομία"

Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης που είναι απαραίτητοι για τη μείωση της ανεργίας «μόνο εάν βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγικές της επιδόσεις», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στον αθηναϊκό Τύπο.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί, απαιτείται, όπως δηλώνει μεταξύ άλλων στο "Βήμα της Κυριακής" ο πρώην πρωθυπουργός, «αφενός η εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε ικανά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα συμβάλουν στη σταδιακή μείωση του χρέους και αφετέρου η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής που θα τονώσει τη δραστηριότητα και θα συντελέσει στην επίτευξη υψηλότερου και διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Σημειώνει, δε, ότι «μια μικρή και ανοικτή οικονομία, όπως η ελληνική, μπορεί να επιτύχει υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη μόνο εάν γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγικές της επιδόσεις στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Σημειώνει ακόμη πως η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και θα μειώσει το κόστος χρήματος συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη.

Σχόλια