Οικονομία

Euroworking Group: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (Euro Working Group), που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή από την Αθήνα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χρηστου Στεφανάδη, και η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής, η πρώτη υπο-δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι εταίροι θεώρησαν ότι η χώρα ολοκλήρωσε χθες και τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα και το ποσό είναι δυνατόν να εκταμιευτεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η Ευρωομάδα (Eurogroup), με συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη (προκειμένου να επισφραγιστεί πολιτικά το ζήτημα), με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Χθες Πέμπτη κλείδωσε η υλοποίηση των δύο κρίσιμων προαπαιτούμενων για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσαν και αφορούσαν στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για τα νέα ποσοστά μικτού κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρέμπορων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα  της Κυβέρνησης, ενώ στη "Διαύγεια" δημοσιεύτηκε ο "Κώδικας Δεοντολογίας των Μελών τη Κυβέρνησης" που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ρίχνουν τώρα το βάρος τους στα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ) και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν αυτά εντός του τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με τους ίδιους, το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας ενόψει και της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου, και για διάστημα περίπου 7-10 ημερών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων (π.χ. ένστολοι).

Σημειώνεται ότι με τις "εξετάσεις" από την τρόικα τον Ιούλιο, συναρτάται η δόση του 1,8 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη.

Ειδικό βάρος, πάντως, έχουν οι διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου, με δεδομένο ότι τότε αναμένεται να τεθεί και το θέμα της νέας διευθέτησης του δημοσίου χρέους.

Σχόλια