Οικονομία

Ντράγκι: "Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για νέα ρευστότητα αν χρειαστεί"

Με αμείωτο ρυθμό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σχεδιάζοντας φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, ζήτησε από τις κυβερνήσεις ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πολιτικής (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει κάθε μήνα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι με τα μέτρα του Ιουνίου υπήρξε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δημιουργήσει νέα ρευστότητα αν χρειαστεί στο μέλλον. Αμετάβλητα - στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα - άφησε η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια, ενώ αξιολογεί ακόμη τις επιπτώσεις του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε τον Ιούνιο για να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης.

Αμετάβλητο στο 0,15% το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο και στο -0,10% το επιτόκιο καταθέσεων, άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία περιμένει να δει τις επιπτώσεις από τη μείωση των επιτοκίων και από τα άλλα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, πράγμα που, όπως λέει, μπορεί να πάρει και ένα χρόνο.

«Οι νομισματικές παρεμβάσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες θα το ενισχύσουν αυτό και θα στηρίξουν της τραπεζική χρηματοδότηση», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπήρχε κοινή προθυμία για ποσοτική χαλάρωση, κάτι που στην ουσία σημαίνει δημιουργία χρήματος για εξαγορά κρατικών ή εταιρικών ομολόγων από τις τράπεζες, ώστε να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.

Σχόλια