Οικονομία

Διαβεβαιώσεις για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ στους ενστόλους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο συνάντησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των ενστόλων.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το ethnos.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, στη συζήτηση δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ένστολων, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός θα συζητήσει νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ είναι ανοιχτοί σε συζήτηση για σταδιακή εξόφληση των αναδρομικών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συντονιστικού των Αποστράτων αντιναύαρχος Σπύρος Περβανάς, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τους απόστρατους ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ορισμένα εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων με βάση την απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει νέα συνάντηση, αφού λάβει την έγκριση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Ο κ. Περβανάς ανέφερε επίσης ότι ετέθη θέμα και συμψηφισμού των ποσών που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο με οφειλές των απόστρατων προς την εφορία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των πολιτών.

Οι ένστολοι υπολογίζουν ότι για την επιστροφή των αναδρομικών απαιτείται ένα κονδύλι 550 έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012 το κόστος ανέρχεται σε 200 έως 250 εκατ. ευρώ ανά έτος, από το 2015 και μετά.

Ειδικά για τους απόστρατους, το κόστος για την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι συμβολικό αποκλεισμό του ΓΛΚ πραγματοποιούν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ στις οποίες ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και συμπαράστασή του και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, για όλους τους εργαζόμενους.

Σχόλια