default-image

ΕΚΤ: "Δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη" στην Ελλάδα

Οικονομία
ΕΚΤ: "Δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη" στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη, και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πάντως επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2014 βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

Υπενθυμίζοντας τη δέσμευση κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα αν κριθούν αναγκαία, η ΕΚΤ παραδέχεται ως πιο φιλόδοξο στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2015-2016 και παράλληλα δίνει εύσημα για υπέρβαση στόχου το 2013. 

«Υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, για τα οποία όμως πιο φιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεθεί (3,0% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016), επισημαίνει η ΕΚΤ σε παράγραφο για την Ελλάδα στο μηνιαίο δελτίο της (Monthly Bulletin -June).

Η αναφορά για μελλοντική ύπαρξη δημοσιονομικών κενών έρχεται, ωστόσο, την ίδια στιγμή που στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Στην πρόσφατη αναθεώρησή του το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015-18) περιέχει δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων αυτών και την παράταση μέτρων που λήγουν, αν είναι απαραίτητο», προσθέτει η ΕΚΤ στο δελτίο της.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 (σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο εξαιρεί το κόστος της στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα), υπερκαλύπτοντας το στόχο του προγράμματος για ένα ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό. 

Η επίδοση του πρωτογενούς και του συνολικού ελλείμματος με βάση τον ορισμό του EDP (Eurostat), ωστόσο, ήταν πολύ χειρότερη το 2013 (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας κυρίως τις μεγάλες δαπάνες από την παροχή στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα (10,6% του ΑΕΠ). Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014, σημειώνει η ΕΚΤ.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Πέμπτη πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για επέκταση της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016.

Σημειώνεται ακόμη πως, μετά τη συνάντηση που είχαν μεσοβδόμαδα στην Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμαιναν πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News